2022-23 NBA Normal Sezon Ödülleri

2022-23 NBA Normal Sezon Ödülleri

15 Nisan 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

NBA‘de 2022-23 normal sezonu tamamlandı ve play-in heyecanı da devam ediyor.

Bir başka heyecan da bireysel sezon ödülleri açısından başladı. Ben de sizler için resmi açıklamadan önce kimlerin bana göre ödüllere hak kazandığını sizlerle paylaşmak istedim. Keyifli okumalar.

YILIN KOÇU

Mike Brown, 2 kere Cleveland’da ve bir kere de Lakers’da başantrenörlük görevi yapmış, tam olarak beklentileri karşılayamamıştı. Kariyeri düşüşe geçmişken tam 6 yıl boyunca Warriors’da yardımcı antrenörlük yapmıştı. Savunma yönü güçlü, hücumda ise eksikleri olduğu bilinen koç Brown’a Sacramento Kings yeniden bir takımın başına geçme şansı verdi. Brown, Kings’i 100 pozisyonda 119.1 sayı üreten bir takıma, yani ligin en iyi hücum takımına dönüştürdüğü gibi 2006 yılından sonra da ilk kez play-off biletini şehre getirmeyi başardı. Dolayısıyla tartışmasız yılın koçu ödülünü hakeden isim olduğunu düşünüyorum.

EN ÇOK GELİŞME GÖSTEREN OYUNCU

Geçtiğimiz sezonki perfomansının üstüne en net şekilde çıkan oyuncu bana göre Lauri Markkanen oldu!

Mitchell takası ile beraber Utah Jazz‘a gelen Fin yıldıza açık çek verildi ve o da ne Bulls ne de Cavs’de sergileyemediği çok yönlü yeteneklerini burada ortaya koyma fırsatı buldu. Markkanen, üçlük denemelerinin ikilik denemelerine oranını yüzde 10 oranında düşürdü, topu daha fazla yere vuran ve ikili oyunlarda da potaya atak eden bir uzuna dönüştü. 6 yıllık NBA tecrübesi bulunan Fin uzun, 25.6 sayı (NBA’de 12. sırada), 8.6 ribaund, 1.9 asist, 49.9-39.1-87.5 isabet ortalamaları ile de kariyerinde ilk kez All-Star seçildi.

Geçen sezon ilk beşinde yer alan tüm isimleri takaslayan Jazz, bu sezon beklentileri aştı ve bunun temel nedeni de Markkanen’di. Onun ilk beşte olduğu maçlarda 32-34’lük dereceleri varken, ilk beş çıkmadığı maçlarda ise 4-10’a düştü dereceleri! Sahada olduğu anlarda takımı rakiplerine ortalamada +10.8 üstünlük sağladı.

YILIN 6. ADAMI

Malcolm Brogdon takasla Boston Celtics‘e gelirken rolü zaten belirlenmişti! 30 yaşındaki tecrübeli guard, bu sezon görev aldığı 67 maçın tamamında kenardan geldi.

4 yıllık kariyerinde tüm maçlara ilk 5 başlayan bir isim olmasına rağmen burada yeni rolüne de hızlıca uyum sağladı ve ortalama 26.0 dakika sahada kalırken 14.9 sayı, 4.2 ribaund, 3.7 asist istatistikleriyle katkı verdi. Ayrıca yay gerisinden yakaladığı yüzde 44.4 isabet oranı ile de NBA’de en iyi 4.isim olduğunun altını çizelim

NBA’de en iyi galibiyet yüzdesine sahip 2. takımın en skorer 3. oyuncusu olarak yeni rolünde ne kadar başarılı olduğunu görüyoruz.

YILIN EN İYİ SAVUNMACISI

Bu ödülün tarihine baktığımızda uzun oyuncuların dominasyonunu görebiliriz. Geçen sezon Smart bu geleneği bozmuş olsa da bu sezon tekrar bir uzun oyuncuya gidecek gibi görünüyor.

Memphis Grizzlies, 100 pozisyon başına en sayı yiyen 3. takım ve bu başarının temelinde Jaren Jackson Jr. var diyebiliriz rahatlıkla. Bucks onlardan sadece 0.2 sayı daha az yiyorlar ama ilk beşlerinde tam 3 tane etkili savunmacı var! Jackson’ın ise 3.0 blok ortalaması ile NBA’in bu alandaki en iyi ismi olduğunu hatırlatalım! Elbette Jackson’ın asıl özelliği çok iyi bir çember koruyucu olması ama perimetrede de şutları bozup bloklayabildiği penetre eden oyuncuları da çabuk ayakları ve güçlü fiziği ile zorlayan, onları ciddi şekilde rahatsız eden bir isim.

YILIN EN İYİ SAVUNMA BEŞİ

  • Jaren Jackson Jr. (Memphis Grizzlies)
  • Jrue Holiday (Milwaukee Bucks)
  • Brook Lopez (Milwaukee Bucks)
  • Alex Caruso (Chicago Bulls)
  • Evan Mobley (Cleveland Cavaliers)

YILIN ÇAYLAĞI

İtalyan asıllı forvet Paolo Banchero neden 1. sıradan draft edildiğini ilk sezonunda gösterdi! Orlando Magic‘i taşıyan performanslara imza atarken 20.0 sayı (çaylaklar arasında birinci), 6.9 ribaund (dördüncü), 3.7 asist (üçüncü) istatistiklerini yakaladı ve çok yönlü bir oyuncu olduğunun altını kalın şekilde çizdi adeta.

Dürüst olmak gerekirse bu istatistiklere ilk sezonunda ulaşabilen oyuncu sayısı çok az ki 20 sayı, 6 ribaund, 3 asist barajını geçebilen tarihteki sadece ama sadece 12. çaylak olduğunu belirtelim! Magic her ne kadar sezonu kötü bir derece ile bitirmiş olsa da bu takımın başlangıcı 5-20 ile yaptığını, Banchero’nun ısınmasıyla beraber sezonun kalanında 29-28 ile ortalama bir takım seviyesine büründüklerini de hatırlatalım!

YILIN EN İYİ ÇAYLAK BEŞİ

  • Paolo Banchero (Orlando Magic)
  • Jalen Williams (Oklahoma City Thunder)
  • Walker Kessler (Utah Jazz)
  • Keegan Murray (Sacramento Kings)
  • Benedict Mathurin (Indiana Pacers)

MVP

Nikola Jokic, üst üste 3. sezonunda yine MVP ödülünü hakediyor ve Bill Russell, Wilt Chamberlain, Larry Bird’den sonra bunu başarabilen 4. oyuncu olarak tarihe geçecek!

Denver Nuggets‘ın Sırp yıldızının rakiplerine göre top kullanma yüzdesinin 10 puan az olduğunu belirterek verimliliğinin ne kadar üst seviyede olduğunun altını çizebiliriz. Bunun yanında attığı sayılarla beraber ürettiği asistlerden gelen sayıları da topladığımız maç başına direkt ve indirekt 49.2 sayılık bir katkısı olduğunu görebiliriz ki diğer rakipleri Giannis’in katkısı 46.1 ve Embiid’in ise 44.1!

Oyun kurma ve organizasyon yetisi dışında müthiş verimli bir bitirici olduğunu da biliyoruz. 70.2 true-shooting yüzdesi ile bir sezonda en az 500 atış deneyen isimler arasında bu istatistikte NBA tarihinin en iyi 3. ismi!

Onu eleştirebileceğimiz, Giannis ve Embiid’den geride olduğu tek nokta savunma diyebiliriz, bu haklı bir eleştiri olur. Ama yine istatistiklere baktığımızda o sahadayken Denver’ın savunma performansının, Embiid sahadayken Sixers’dan ya da Giannis sahadayken Bucks’dan daha iyi olduğunu da hatırlatalım 🙂

Özetle Jokic herkesin ortak buluştuğu seçim olmayabilir ama statü normal sezon perfomansına bakmamızı gerektiriyor ki bu bireysel istatistikler artı Denver’ın tarihinde ilk kez konferans lideri olarak play-off yapma başarısı onu haklı şekilde MVP ödülünün sahibi yapıyor!

YILIN EN İYİ BEŞİ

  • Nikola Jokic (Denver Nuggets)
  • Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks)
  • Joel Embiid (Philadelphia 76ers)
  • Jayson Tatum (Boston Celtics)
  • Luka Doncic (Dallas Mavericks)

YILIN EN İYİ İKİNCİ BEŞİ

  • Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma City Thunder)
  • Donovan Mitchell (Cleveland Cavaliers)
  • Damian Lillard (Portland Trail Blazers)
  • Jimmy Butler (Miami Heat)
  • Julius Randle (New York Knicks)