2022-23 Turkish Airlines Euroleague Normal Sezon Ödülleri

2022-23 Turkish Airlines Euroleague Normal Sezon Ödülleri

17 Nisan 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Turkish Airlines Euroleague‘de normal sezonu tamamladık ve artık play-off heyecanı için biraz nefeslenip beklemeye geçtik.

Bu bekleme sürecinde sezonun ilk bölümünde adlarını sıkça telavuz ettiğimiz, bireysel istatistikleriyle takımlarını bir üst seviyeye taşıyan isimleri gelin birlikte ödüllendirelim, keyifli okumalar.

EN İYİ KOÇ

Geçen sezon Olympiakos‘un 5 yıllık Final Four hasretine son veren ekibe liderlik eden koç Georgios Bartzokas, bu sezon da tam anlamıyla kaldığı yerden devam ediyor! Yunan koç liderliğindeki Kırmızılar, kadrolarını büyük ölçüde koruyarak istikrarın meyvelerini de topladılar normal sezonda. Evlerindeki 14-3’lük derecelerinin yardımıyla toplamda 24-10 ile normal sezonu Barça ile Real’in bir adım önünde lider olarak bitirdiler. Olympiakos’u bir kez daha şampiyonluk favorilerinden biri olarak play-off dönemine taşıyan 57 yaşındaki koçu alkışlarla normal sezonun en iyi koçu seçiyoruz.

YÜKSELEN YILDIZ

Yam Madar, ülkesi İsrail’in dışında ilk geçirdiği sezonda, koç Obradovic’in kanatları altında Partizan forması ile öğrenme ve adaptasyon sürecini hızlı ve verimli şekilde tamamladı. Aralık ayında 22 yaşına giren Madar, bu sezon skorer özellikleri ve pas yetenekleri ile Euroleague’de alternatif oyun kurucu olarak sınırlı sürelerde de olsa bir takıma liderlik edebileceğini gösterdi ama tabiki istikrar şuanda en büyük problemi. 33 maçta koç Obradovic’den ortalama 13 dakika süre alırken 5.7 sayı, 1.5 asist, 0.6 asist istatistikleriyle katkı vermişti. En iyi maçını ise 17. haftada Monaco karşısında 15 sayı, 3 asistlik performansla sergilemişti.

EN İYİ ÇAYLAK

Geçen sezona Lokomotiv Kuban’da başlayan ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle EuroCup’dan takımı ihrac olana kadar organizasyonu domine eden bir isimdi Johnathan Motley. Bu sezon ise onu Euroleague sahnesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko forması altında izledik. Yetenekli uzun yaz döneminde Bjelica, Caalathes, Wilbekin gibi transferlerin gölgesinde kalmış olsa da sezon boyunca sahaya koyduğu istikrarlı ve verimli performansla aslında yaz döneminin en önemli transferi olduğunu gösterdi. Sahada olduğu her anda enerjisi, bir uzuna göre yüksek seviyedeki fundementalı ve hem içerden hem de dışarıdan skor tehditi oluşturmasıyla elit Euroleague uzunları arasına daha ilk sezonundan girdi. Henüz 27 yaşında olan, bir uzun için kariyerinin en verimli dönemine yeni giriş yapmış olan Motley, süre aldığı 25 maçta yakaladığı 14.9 sayı, 5.6 ribaund, 1.5 asist, 16.5 verimlilik puanı istatistikleri ile birlikte alkışlarla sezonun en iyi çaylağı ödülünün sahibi oldu.

EN İYİ SAVUNMACI

Olympiakos maç başına 75.8 sayıya izin veriyor ve bu alanda lig lideri, aynı zamanda da rakipleri maç başına 14.5 top kaybına zorluyorlar, bu alanda da ikinci sıradalar. Yunan ekibine bu istatistikleri getiren müthiş savunma baskısı da kuşkusuz Thomas Walkup ile başlıyor ki 1.9 top çalma ortalaması ile bu alanda lig lideri konumunda Amerikalı guard! Bu rakam Euroleague tarihinin son 10 yılında yakalanmış en iyi 10 bireysel istatistikten birisi top çalma alanında. Walkup, tecrübesi, yüksek basketbol IQ’su tüm gerekli fiziksel özellikleri komple bir savunma paketine sahip!

MVP

Bu sezon son yıllarda görmediğimiz müthiş bir kapışma izledik takımlar arasında ve hem de ilk 4 hem de play-off yarışında 10 hatta 12 takımın resmin içinde olduğu bir sezonu geride bıraktık. Ama takımlar arasındaki bu harika çarpışmanın aksine bireysel performanslara baktığımızda bir isim vardı ki tek başına ligi domine etti ve doğal olarak verimlilik puanı başta olmak üzere bir çok istatistikte zirvede ya da zirve ortağı konumunda. Olympaikos ile kariyerinin en iyi sezonunu geçiren Sasha Vezenkov‘dan bahsediyoruz tabiki. Solak forvet, şuna kadar çıktığı 33 maçta ortalama 29 dakika süre alırken 17.6 sayı (yüzde 39.8 3sayı, yüzde 65.8 2sayı, yüzde 85.7 s.atış), 7.1 ribaund, 1.9 asist ve sadece 0.9 top kaybı ortalamaları ile maç başına 22.2 verimlilik puanı elde etti. Neredeyse hiç topa temas etmeden maçı çift haneli skorlarla tamamlayabilen, ribaundlar ve gerektiğinde ekstra pas konusunda da takımına destek olan Bulgar forvet bu sezon açık ara ligin en değerli oyuncusu konumunda.

EN İYİ BEŞ

  • Sasha Vezenkov (Olympiakos): 17.6 sayı, 7.1 ribaund, 1.9 asist, 22.2 verimlilik
  • Mathias Lessort (Partizan): 12.1 sayı, 7.3 ribaund, 1.4 asist, 19.5 verimlilik
  • Dzanan Musa (Real Madrid): 15.5 sayı, 2.9 ribaund, 2.6 asist, 16.6 verimlilik
  • Lorenzo Brown (Maccabi Tel Aviv): 16.5 sayı, 3.1 ribaund, 5.7 asist, 16.7 verimlilik
  • Darius Thompson (Cazoo Baskonia): 12.6 sayı, 3.2 ribaund, 6.7 asist, 17.1 verimlilik

EN İYİ İKİNCİ BEŞ

  • Vasilije Micic (Anadolu Efes): 16.0 sayı, 3.2 ribaund, 5.4 asist, 17.4 verimlilik
  • Will Clyburn (Anadolu Efes): 16.7 sayı, 5.7 ribaund, 2.1 asist, 18.6 verimlilik
  • Nikola Mirotic (FC Barcelona): 15.9 sayı, 4.7 ribaund, 1.3 asist, 17.2 verimlilik
  • Mike James (AS Monaco): 16.3 sayı, 3.6 ribaund, 4.6 asist, 16.8 verimlilik
  • Johnathan Motley (Fenerbahçe Beko): 14.9 sayı, 5.6 ribaund, 1.5 asist, 16.5 verimlilik