2023-24 BKT EuroCup’da 5 Parlayan Yıldız

2023-24 BKT EuroCup’da 5 Parlayan Yıldız

20 Şubat 2024 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Bu sezon 2 temsilcimiz, Beşiktaş Emlakjet ile Türk Telekom’un mücadele ettiği BKT EuroCup‘da milli aranın ardından play-off eleme maçları başlayacak.

Ben de verilen bu arada normal sezondaki performansları ile şimdiden Euroleague takımları başta olmak üzere Avrupa’daki birçok takımın dikkatini ve ilgisini çekmiş olan 5 parlayan yıldızı sizinle mercek altına almak istedim, keyifli okumalar.

TJ Shorts (Paris Basketball)

Küçük Dev Adam Bonn forması ile sergilediği etkili performanslarına bu sezon Paris Basketball ile de devam etti. Son yıllarda öne çıkan fizikli guardların aksine sadece 1.75 metre boyunda olan solak Shorts, sürati ve açık alandaki etkinliği ile hem skorer bir oyuncu hem de takımına liderlik eden çok iyi bir organizatör. Henüz 26 yaşında ve kariyerinde basamakları birbir tırmandı artık, bir üst seviye için, bir başka deyişle zirve için hazır olduğunu gösterdi.

Sezonun MVP’si seçilen ve Euroleague ekiplerinden Asvel’e transfer olan Jackson-Cartwright’ın yerine Bonn’a yaz döneminde transfer edilmişti ve benzer özellikleri ile onun bıraktığı yerden takıma liderlik etmiş, koç Ilsalo’nun sisteminde tam anlamıyla parlamıştı. BCL ve Almanya BBL seviyesinde özellikle savunma tarafında fiziksel dezavantajlarını hem kendi çabası hem de takım arkadaşlarının desteğiyle iyi kapatmış, hücumdaki skor potansiyeli ile de BCL sahnesinde elit guardlar arasına girmişti. Bu sezon da yine koç Ilsalo ile bu kez Paris Basketball çatısı altında EuroCup’da fırtına gibi esiyor. Aynı zamanda Makedonya milli takımının da formasını giyen 26 yaşındaki Amerikalı guard, ilk kez boy gösterdiği, yani çaylak sezonunu geçirdiği EuroCup sahnesinde 18 maçta ortalama 26 dakika sahada kalırken 17.3 sayı (yüzde 24.5 üçlük, yüzde 55 ikilik, yüzde 77.6 s.atış), 3.1 ribaund, 7.6 asist, 1.8 t.çalma istatistikleriyle tam 22.6 vp ortalaması yakalamış durumda. Sayı krallığında üçüncü ve verimlilik puanı alanında zirvede yer alan Shorts, MVP ödülünün de sahibi oluyor.

Zaccharie Risacher (JL Bourg)

Fransa milli takımının eski yıldızlarından Stephane Risacher’in oğlu olan 18 yaşındaki genç uzun forvet, NBA takımlarının ilgisini çekmeyi başarmış durumda. Çoğu gözlemci onu yeni Wembanyama olarak tanımlamaya başladı ki 2024 NBA Draftı’nda ilk 5 sıradan seçilmemesi sürpriz olarak nitelendirilebilir. O da Wemby gibi draft edileceği sezonda daha fazla süre almak adına Asvel’den ayrılmıştı ve bu sezon Bourg’da iyi işlere imza attı, 12.1 sayı, yüzde 56 üçlük, 3.8 ribaund, 1.1 asist, 1.0 top çalma istatistikleri tutturmuş durumda.

İyi bir şut mekaniğine, yaşına göre gelişmiş top hakimiyetine ve yüksek basketbol IQ’suna sahip komple bir hücum yetenek paketi diyebiliriz onun için. Çemberin üstündeki en patlayıcı atlet değil ama özellikle tip çizgiden yaptığı topsuz katlarla sağlam bir bitirici. Savunmayı nasıl manipüle edeceğini bilen çok iyi bir pasör. Şutu için alan yaratmada çok başarılı ve ölümcül bir step-back jumper’ı var. Risacher çok iyi bir sıçrayıcı ya da açık saha atleti değil ama savunmada büyük efor sarf ediyor, iyi pozisyon alarak oynuyor ve oyunu çok iyi anladığını gösteriyor. Gerçekten yüksek enerjiyle oynuyor ve sahada her şeyini veriyor. Bakalım draft edilirse o da Wemby gibi hemen NBA’in yolunu tutup gelişimini orada mı sürdürmek isteyecek yoksa en az bir sezon daha Avrupa’da mı kalacak?

Nadir Hifi (Paris Basketball)

21 yaşındaki genç guard, takımı Paris Basketball‘un normal sezonu grup lideri olarak bitirip, play-off oynamadan direkt çeyrek final bileti kapmasına liderlik eden oyunculardan biriydi. Orta halli bir takım Le Portel’den Paris’e transfer olduktan sonra koç Ilsalo’nun sisteminde adeta büyüdü, yıldızlaştı. Tamamında kenardan geldiği 18 maçta ortalama 22 dakika görev alan solak oyuncu, 16.9 sayı (yüzde 39.3 üçlük, yüzde 60.4 ikilik, yüzde 93.8 s.atış), 1.6 ribaund, 2.6 asist istatistikleriyle 13.5 vp ortalaması yakalamış durumda.

Hifi şutu üzerinde çalıştığını gösterdi ve artık 3 sayı çizgisinin gerisinde daha güvenilir hale geldi. Diğer yandan oyun kurucu becerileri ise halen gelişime açık bir nokta. Hifi EuroCup’da olduğu gibi Euroleague’de de bir takımın ihtiyacı olan enerjiyi benchten getirebilir, tam sahada etkili olabilir, her pozisyon için savaşabilir, kendi şutlarını yaratabilir ve Euroleague takımlarının isteyeceği bir tempoda takım arkadaşları için de yaratabilir. Öte yandan hakkında birçok soru işareti var, örneğin çoğu zaman sahadaki en kısa oyuncu olacak ama birincil top taşıyıcı olarak çok verimli olamayabilir, ayrıca atletik oyunculara karşı en iyi savunmacı değil ve bu da Euroleague’de sorun yaratabilir.

Juan Nunez (ratiopharm Ulm)

Saf bir oyun kurucu olan 19 yaşındaki Nunez, şu anda Avrupa basketbolunun en ilginç potansiyellerinden biri. Madrid doğumlu solak guard neredeyse on yıl önce Real Madrid kulüp sisteminde basketbola başladı, 2021’de A takıma çıktı. Geçen sezon Ratiopharm Ulm ile daha büyük bir rol için anlaşma imzaladı ve Almanya’da şampiyonluk kazanmalarına yardımcı oldu. Ayrıca, 2023 FIBA Dünya Kupası’nda İspanya A takımıyla gerçekten etkileyici bir çıkış yaptı. Bu sezon Ulm forması ile EuroCup’da ise 10.1 sayı, 3.7 ribaund, 5.8 asist, 1.6 top çalma istatistikleriyle dikkatleri üstüne çekmişti.

Elit bir atlet olmasa da Nunez oyunu iyi anlıyor ve çok etkili. Gerçekten iyi bir vizyona ve oyun hissine sahip inanılmaz derecede kurnaz bir pasör. Solak bir oyuncu olmasına rağmen her iki eliyle ve hareket halindeyken isabetli paslar atabiliyor. Basketbol IQ’su ve kolaylaştırma yeteneği göz önüne alındığında, İspanyol guard ikili oyun senaryolarında sağlam. Topu perdeleyen oyuncuya ya da başka bir takım arkadaşına atmadığı zamanlarda Nunez, gelişmiş bir pullup jumper ve güvenilir bir floater oyunu ile sağlam bir orta mesafe oyununa sahip. Ancak pas öncelikli mantalitesi nedeniyle bazen skorer olarak yeterince agresif olamıyor. Organizasyon konusunda en iyiler arasında yer alabilme potansiyeline sahip olsa da asıl soru Nunez’in uzun vadede dış şut potansiyeli olup olmadığı. Şuana kadar yay gerisinden tutarsız bir şutör oldu ve serbest atış çizgisinde de zorlanıyor. Sol eliyle yaptığı dribbling ve penetreler iyi durumda ama yeteri kadar hızlı değil, sağ elini de aynı seviyeye getirmesi gerekiyor…

Deividas Sirvydis – Lietkabelis

Babası bir basketbol antrenörü olan, dolayısıyla genlerini aileden almış bir oyuncu. Dış şutör olarak uzmanlaşan bir isim, evet yakın hücumlar yapabiliyor ve potaya gidebiliyor ama bu yeteneğini NBA’de gösteremedi, yeteri güçlenemediği ve ortalamanın altında bir atlet olduğu için. Avrupas basketbolunda ise bu alanlarda fazla zorlanmadığını gördük. 23 yaşındaki solak kanat oyuncusu EuroCup’da normal sezonu 18.9 sayı, yüzde 45 üçlük, 3.9 ribaund, 2.6 asist ortalamaları ile tamamladı, Euroleague ve özellikle Zalgiris için hazır olduğunu gösterdi.

Avrupa’da kendi jenerasyonunun en iyi şutörlerinden birisi ve dar alanlarda şut atma becerisine sahip pürüzsüz bir hücum yeteneği. Aynı zamanda da yetenekli bir pasör. Atletizminin vasat olması ve yeteri kadar kalın, güçlü olmaması Euroleague seviyesinde işin savunma tarafında onu zorlayabilir. En azından ortalama bir savunmacı olmayı başarırsa etkili dış şutları ile beraber Euroleague’de benchten gelerek de olsa bir tamamlayıcı ya da görev adamı olarak kendisine iyi bir kariyer yaratabilir.