2023-24 BSL Sezonu Takımların Güç Sıralaması

2023-24 BSL Sezonu Takımların Güç Sıralaması

29 Eylül 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi‘nde 2023-24 sezonu 29 Eylül Cuma (bugün) günü başlıyor.

Sizinle daha önce tüm takımlarımızın analizlerini birerbirer paylaşmıştım. Bu analizlerime göre hazırladığım güç sıralaması da aşağıdaki gibi şekillendi. Keyifli okumalar.

1.ANADOLU EFES

Son şampiyon Anadolu Efes, elbette yeni sezonda da şampiyonluğun en güçlü adayı konumunda!

Lacivert beyazlılar koç Can’ın gelmesiyle yerli rotasyonunu hatrı sayılır şekilde güçlendirdi, derinleştirdi. Evet Doğuş’un sakatlığı canını sıktı teknik ekibin ki Larkin de tahkimden gelecek karara göre belki de artık yerli statüsünde forma giyemeyecek. Erten, Erkan, Ercan, Burak Can ise diğer yerli oyuncular olacak. Tabi Larkin yabancı statüsünde sayılırsa bu durumda Efes’in lig maçlarına 9 ana oyuncu 3 genç oyuncu ile çıkması gerekecek. Ama buna rağmen mevcut kadro kaliteleri ve neredeyse her maç her pozisyonda değişiklik yapabilecekleri geniş yabancı rotasyonları ile sadece ilk 4 sıranın değil, bir kez daha şampiyonluğun en güçlü 2 adayından biri konumundalar.

2.FENERBAHÇE BEKO

Geçen sezonun finalistinden ve ligimizdeki 2 Euroleague takımından birinden bahsediyoruz, elbette yine şampiyonluk adaylarından biri konumundalar. Sarı lacivertliler için artık BSL şampiyonluğu dışındaki sonuçlar net olarak başarısızlık olacaktır.

Fakat bu başarının gelebilmesi için bir çok “ama”nın çözülmesi lazım. Bunlardan en önemlisi yerli rotasyonundan gelecek verim. Başta Sertaç olmak üzere koç Itoudis’in bu katkıyı almanın yollarını üretmesi gerekecek ve tabiki Motley, Hayes-Davis, Pierre üçlüsünün geçen sezon olduğu gibi oyunun iki alanında da sahaya koyacakları enerji faktörü. Onların yanına Madar’ın da eklenmesiyle dörtlü bir dinamo oluşturacaklar. Dev uzun Papagiannis de aldığı sürelerde verimli olabilirse yap-bozun tüm parçaları tamamlanacak gibi görünüyor.

3.PINAR KARŞIYAKA

Hedefleri öncelikli olarak play-off’a ev sahibi avantajı ile girmek olacak ve ilk 4 takım arasında yer alacaklar bana göre.

Ellerinde McCollum ve iki Brown gibi değerli, takımı bilen ve uyum sağlamış yabacıların yanı sıra Martin, Carey, Hilliard gibi yüksek potansiyelli yeni isimler de var. Eğer onlara Kenan, Hakan, Furkan gibi yerli oyuncularla da iyi destek olabilirlerse bu hedef gerçekçi olabilir. Tabi şunu da unutmayalım, sarı grupta yer alan takımlar geçen sezona göre çok daha güçlendiler. Dolayısıyla ilk 4 sırayı ve Karşıyaka’yı ciddi anlamda zorlayacaklar!

4.GALATASARAY NEF

Onları ilk 4 içinde görmemde iki temel neden var; birincisi kaliteli yerli rotasyonları ikincisi ise 3 tane tecrübeli Euroleague oyuncusuna sahip olmaları.

Koç Mitrovic’in öğrencilerinin bu artılarla beraber Sinan Erdem’deki maçlarda taraftar desteğini de sonuna kadar arkalarına alarak yenilmesi zor bir takım olacaklarını düşünüyorum. BSL sahnesinde bir çok takım 2 tane bile oyuna direkt katkı yapabilen yerli oyuncu bulamazken ellerinde 5 tane direkt sahaya sürüp bir çok takıma karşı üstünlük sağlayacakları bir yerli rotasyonuna sahip olmaları gerçekten büyük lüks. Elbette alttan gelen, sarı gruptaki rakipler onları zorlayacaktır fakat ben tecrübe ve yerli oyuncu farkıyla sarı kırmızıların normal sezonu ilk 4 sırada tamamlayacağını düşünüyorum.

5.BEŞİKTAŞ

Play-off bileti kapacaklarını ancak sıralamada ikinci dörtlükte olacaklarını, saha avantajını kapmalarının zor olacağını düşünüyorum.

Elbette, Telekom, Daçka ve Tofaş gibi rakipleri geride bırakarak 5. sıraya kadar çıkabilirler ama ilk 4 sıra için şanslarının düşük olduğunu öngörüyorum. Eğer Delgado ve Hammonds’dan alacakları katkı beklentilerin üstüne çıkar ve istikrarlı hale gelirse tabi o zaman işin rengi değişebilir. Ben normal şartları düşünerek onları bu klasmana koyuyorum ki yerli rotasyonunda özellikle kısalardan; Berk, Egehan, Yiğit üçlüsünden de yüksek verim almaları şart başarılı olabilmeleri için.

6.TOFAŞ

Play-off biletini kapacaklarını ve ilk 4 sırayı da zorlayacaklarını düşünüyorum. Winston, Homesley, Wiley üçlüsünü istikrarlı olarak verimli kullanmayı başarabilirlerse ve Prewitt bu üçlünün yanında tamamlayıcı skorer rolünü kabul edip, takımın düzenini bozmadan, savunmada aksamadan katkı verebilirse Tofaş’ın beklentilerin dahi üstüne çıkabileceğini düşünüyorum. Elbette bir çok takımda olduğu gibi onlarda da yerli rotasyonundan nasıl ve ne kadar katkı alacakları başarı kriterlerinden biri olacak.

7.DARÜŞŞAFAKA LASSA

Play-off potasında yer alacaklarını ve ilk 4 sırada yer alamasalar da oradaki takımları zorlayabileceklerini düşünüyorum.

Elbette yeni bir takım olmanın dezavantajlarına sahip olacaklar. Ancak hazırlık döneminde özellikle son olarak şampiyon oldukları Cevat Soydaş Turnuvası’nda bu konuda ciddi yol katettiklerini gördük. Koç Sekizkök’ün ilk A takım deneyimi olacak ama şuana kadar o da gayet iyi iş çıkardı hazırlık döneminde. Daçka’nın yetenekli ve yüksek potansiyelli yabancıları ile bu sezonun flaş ekiplerinden biri olacağını düşünüyorum, keyifli bir basketbol oynuyorlar. Yerli rotasyonundan da tamamlayıcı bir katkı alabilirlerse hedefleri gerçekleştirebilirler.

8.TÜRK TELEKOM

Herşey yolunda giderse play-off biletini kapacaklarını düşünüyorum. Öncelikle kısaların uyumu en kritik konu ki aslında tamamen yenilenmiş bir takım oldukları için takımın genel uyum ve adaptasyon süreci belirleyici olacak. Wallace’ın liderliğinde Palmer ve Adams’dan nasıl verim alacakları önemli olacak. Birçok takımın aksine onların yerli rotasyonunda problemleri yok, bu nedenle koç Canak’ın elinin bu anlamda güçlü olacağını söyleyebiliriz. Wallace liderliğinde bitirici uzunları ve etkili kısa skorerleri verimli kullanabilirse işler beklenenden daha da yolunda gidebilir.

9.BAHÇEŞEHİR KOLEJİ

Onları play-off yarışçılarından biri olarak görüyorum ve ilk 8 takımı geçen sezon olduğu gibi zorlayacaklarını yani alt sıralara biraz daha yakın olan turuncu kısmda yer alacaklarını tahmin ediyorum.

Koç Atalay 5 yabancısından en yüksek verimi alıp, aynı zamanda yaşı ilerleyen oyuncularını olabildiğince pasif ya da aktif dinlendirip onları sağlıklı tutabilirse; bir başka deyişle özellikle Arca, Can Maxim, Muhammed, Berkay, Egemen’den maksimum verimi alıp onları doğru yedekleyebilirse işte o zaman play-off hedefinin bu sezon gerçekleşmemesi için bir sebep yok.

10.BURSASPOR İNFO YATIRIM

Alt sıralardan uzak kalarak play-off potasını zorlayacaklarını düşündüğüm takımlardan birisi.

Play-off hedefinin uzak olduğunu söylemek haksızlık olur elbette ancak bunun için bir kaç noktada beklentilerin üstüne çıkmaları gerekecek. Öncelikle yerli rotasyonundaki isimlerden Enes Berkay, David Mutaf ve Metin Türen’den maksimum verimi almaları gerekiyor. Diğer yandan kısalarda Michineau, uzunlarda ise Hamilton standartlarının üstüne çıkmalılar. Geçen sezonki performansları Bursaspor’un hedefi doğrultusunda yeterli olmayabilir…

11.YUKATEL MERKEZEFENDİ BELEDİYESİ

Düşme hattından geçen sezon olduğu gibi uzak kalacaklarını düşünüyorum. Bunun yanında koç Aktaş’ın geçen sezon olduğu gibi yerli rotasyonundan ekstra verim alabilmesi ve Bleijenbergh ile Pecarski gibi genç yabancıların ne kadar işin içine gireceği onlar adına play-off’u zorlama yolunda önemli etkenler olacak.

Geçen sezon olduğu gibi ligimize renk katan takımlardan biri olacaklarını düşünüyorum ve umarım tahmin ettiğim gibi yerli rotasyonundan en az iki ismin parlamasına da yardımcı olurlar. Yeni sezonda merakla takip edeceğim takımlardan biri olacaklar.

12.MANİSA BBSK

Geçen sezon olduğu gibi düşme hattından uzak kalacaklarını ve play-off potasını zorlayacak takımlardan biri olacaklarını tahmin ediyorum.

Normal şartlarda yerli rotasyonundaki soru işaretleri ile beraber düşme hattına daha yakın olacaklarını söyleyebilirdim ama iyi bir hazırlık dönemi geçirdiler ve Cruz, Anderson, Terry, Roberson, Luther artık ligimizin tecrübeli isimleri konumundalar. Onların liderliğinde en azından düşme hattından uzak kalmalarını bekliyorum.

13.ALİAĞA PETKİMSPOR

Düşme hattından kurtulmaya çalışacak olan ve genelde alt sıralarda göreceğimiz takımlardan biri olacaklarını düşünüyorum.

Geçen sezon da düşme hattından son haftalarda kurtulmayı başarmışlardı. Mevcut kadrolarına bakınca, özellikle yerli rotasyonundaki düşük seviye artı Simmons ve Aldridge’in artık bu seviye için görev adamı rolünün üstüne çıkamayacak olmaları onların puan tablosunda düşmesine neden olacaktır. Evet belki ligde kalmayı yine başaracaklardır ama bunun kolay olmayacağını, geçen sezon olduğu gibi son 4 sıra içerisinde zaman zaman acı çekeceklerini öngörüyorum.

14.ONVO BÜYÜKÇEKMECE

Düşme adaylarından birisi olacaklarını düşünüyorum. Elbette burada 3 rakibiyle mücadele edecek ve sonuçta sadece 2 takım lige veda edecek. Bu nedenle de geçen sezon olduğu gibi şanslar var.

Ancak gerek yerli rotasyonunda sınırlı bir kadroları olması gerek 1 numarada Crawford gibi bir liderin yerine Perez gibi güvenilmez bir oyuncunun bulunması onları sezon boyunca zorlayacaktır. Perez dahil tüm yabancıların 1-2 maç dışında kaçırmamaları ve yerli rotasyonunda Ata, Leon, Erdi, Emircan gibi isimlerden maksimum verimi almaları gerekecek bu zorlu görevde….

15.ÇAĞDAŞ BODRUMSPOR

Düşme hattında yer alacak ya da oradan kurtulmaya çalışacak takımlardan biri olacak.

Elbette lige yeni gelmiş bir takım olarak burada olmaları gayet doğal. Sonuçta mütevazi bir bütçeleri var ve buna paralel kadroları da üst seviyede değil. Ancak kırmızı gruptaki diğer rakiplere göre daha tecrübeli ve kaliteli yerli oyunculara sahip olduklarını belirtelim. Eğer Artis, Johnson, Alibegovic üçlüsünden hücumda alacakları katkıyı istikrarlı hale getirip savumada da takım olarak mücadele etmeyi başarabilirlerse ligde kalarak ilk sezon hedeflerini gerçekleştirebilirler.

16.REEDER SAMSUNSPOR

Düşme adaylarından biri olarak görüyorum. Tabi hep söylediğim gibi bu potada 3 takım daha var, dolayısıyla düşme ihtimalleri yüksek demek haksızlık olur ama alt sıralardan uzak kalmanın ana hedeflerim olacağını söylemek de yanlış olmaz.

Belirttiğim üzere onlar adına Mooney’nin performansı ve yerli oyuncuların katkısı artı Levi ile Konate’nin görev adamı olarak geldikleri Karadeniz ekibinde ilk beş oyuncusu olarak verilen sorumlulukları ne kadar alıp ne kadar katkı verecekleri ligde kalmaları adına belirleyici faktörler olacak. Tabi çaylak Pemberton’dan ya da 2 aylık opsiyonlu kontrat imzaladıkları Henry’den de bir patlama gelebilir, ikisi de potansiyelli oyuncular. Bu da ligde kalma yolunda rakiplerinin bir adım önüne geçmeleri demek olur tabiki.