2023-24 EuroCup Yılın Koçu Iisalo Oldu

2023-24 EuroCup Yılın Koçu Iisalo Oldu

7 Nisan 2024 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Turnuva tarihinin en iyi hücumunun mimarı, finale yükselen Paris Basketball‘un koçu Tuomas Iisalo, meslektaşları tarafından 2023-24 BKT EuroCup sezonu için Yılın Koçu seçildi.

Iisalo, Salı günü başlayacak üç maçlık şampiyonluk serisinin 1. maçında Mincidelice JL Bourg en Bresse’i ağırlamaya hazırlanan Paris’te takımını 20-1’lik olağanüstü bir dereceye taşıdı. Finaller başlamadan önce Paris, yüzde 95.2 ile EuroCup’ta şimdiye kadar görülen en iyi galibiyet oranına sahip ve 20 galibiyetle en iyi galibiyet toplamında eşit durumda. Iisalo’nun bu başarısı, kendisinin ilk, kulübünün ise ikinci EuroCup sezonu olduğu düşünüldüğünde daha da etkileyici.

Paris’in sezonu çoğu kulübün gıpta edeceği iki galibiyet serisine bölündü: Sezonu 7-0’la açıp A Grubuna damgasını vurdu ve ardından evinde son yarı finalist Beşiktaş Emlakjet İstanbul’a karşı tek bir yanlış adım attıktan sonra, playofflarda şimdiye kadar üçte üçlük mükemmel bir galibiyet de dahil olmak üzere üst üste 13 galibiyet daha aldı.

Paris’in mevcut serisi EuroCup’ın sezon içindeki en uzun dördüncü serisi olsa da Iisalo’nun takımının bu denli baskın olması daha önce görülmemiş bir şey. Ortalama 19.1 sayılık galibiyet farkı yeni bir EuroCup rekoru ve takımın galibiyetlerinin yüzde 42.8’lik kısmının da en az 20 sayılık farklarla geldiğini belirtelim. Oynadığı 21 maçın 13’ünü ya da bir başka deyişle yüzde 61,9’unu 15 sayı ya da daha fazla farkla kazanması da turnuvadaki bir başka rekor.

Bu da yetmezmiş gibi, Iisalo takımına gezegendeki en heyecan verici basketbolu oynatıyor. Takımının 98.4 sayı ortalaması sadece EuroCup tarihinin değil, bu yüzyılda Euroleague Basketbol turnuvalarının da en yükseği. Aynı şey Paris’in EuroCup’ta ya da Turkish Airlines EuroLeague’de eşi benzeri görülmemiş yüzde 62,8’lik iki sayılık atış oranı için de söylenebilir. Paris ayrıca bu sezon maç başına 26.7 iki sayılık isabet ve ligin en düşük 10.8 top kaybıyla EuroCup’ta lider. Tüm bunlar maç başına 116.0’lık bir takım performans endeksi derecesi anlamına geliyor ki bu da 2000 yılından bu yana Euroleague Basketball turnuvalarında bir ilk.

41 yaşındaki Iisalo, 14 sezonluk profesyonel kariyerinin tamamını şutör guard olarak geçirdiği ve 2009 Finlandiya Kupası gibi tek bir kupa kazandığı Finlandiya’dan geliyor. Oyunculuk ayakkabılarını çıkardıktan hemen sonra Tapiolan Honka’da koçluğa başlayan Iisalo, bir yıl sonra kendini Almanya’da Crailsheim’da buldu ve burada beş sezon kalarak kulübü ikinci ligden birinci lige çıkardı ve son sezonu olan 2020-21’de beşinci sıraya kadar yükseltti. Bir sonraki durağında Iisalo, Telekom Baskets Bonn’u Almanya Ligi’nde üçüncü sıraya taşıdı ve 2023’te kazandıkları FIBA Şampiyonlar Ligi’ne katılma hakkı kazanırken Almanya ikincisi oldular. Hem 2022 hem de 2023’te Almanya Ligi’nde Yılın Koçu seçildi ve geçen sezon FIBA Şampiyonlar Ligi’nde de aynı ödülü kazandı.

Iisalo’nun maçların oyuncularına daha kolay görünmesi için antrenmanlarını çok yoğun yaptığı söyleniyor ancak bu durum altı oyuncunun yaz boyunca onu Bonn’dan Paris’e kadar takip etmesini engellemedi ve EuroCup’a geçişi biraz daha yumuşak hale getirdi. Kesin olan şu ki Iisalo ve Paris sahaya çıkmaya hazırdı. Finallerde ev sahibi avantajıyla EuroCup şampiyonluğundan iki galibiyet uzaktalar ve Tuomas Iisalo’nun bugüne kadarki yükselen başarıda çok büyük payı var.

Iisalo EuroCup’ta Yılın Koçu seçilen ilk Fin koç oldu. Aito Garcia Reneses, 2015’te Gran Canaria ve 2019’da ALBA Berlin ile bu ödülü iki kez kazanan tek koç.