2023-24 FIBA Şampiyonlar Ligi Güç Sıralaması (03.04.24)

2023-24 FIBA Şampiyonlar Ligi Güç Sıralaması (03.04.24)

3 Nisan 2024 Kapalı Yazar: baskethaber basket

FIBA Şampiyonlar Ligi 8. Sezonunda Çeyrek Final aşamasına gelindi. Final Four’a bir aydan az bir süre kaldı, yani Güç Sıralaması güncellemesinin zamanı geldi.

Sekiz takımı da sadece BCL derecelerine göre değil, genel performanslarına göre sıralamaya çalışıyoruz. Bu, yerel lig sonuçlarının da dikkate alındığı anlamına geliyor, çünkü toplamda 10 maç kazanan bir takım hakkında, iki BCL maçı kazanan ancak yerel şampiyonalarında sekiz maç kaybeden bir takımdan daha iyi hissedeceksiniz.

#8 Tofaş

BCL derecesi: 6-9
Yerel lig derecesi: 10-15

Kayıtlar her şeyi söylüyor, ayrıca Tofaş’ın geçen hafta sonu Bursaspor Info Yatırım’a karşı Bursa derbisini kazanana kadar yedi maçlık bir mağlubiyet serisi olduğu gerçeği de var. Belgrad’a giden yolu ve Final Four’u görmek istiyorlarsa İspanya’nın Tenerife kentindeki San Cristobal de La Laguna’da en az bir maç kazanmaları gerektiği gerçeğiyle daha da zorlanacakları günler onları bekliyor olacak.

#7 Promitheas

BCL derecesi: 9-5
Yerel lig derecesi: 13-9

Tamam, Panathinaikos’a karşı alınan 31 sayılık mağlubiyeti bir an için görmezden gelelim. Promitheas Patras’ın geçtiğimiz ay aldığı diğer tek mağlubiyet Hapoel Holon’a karşı alınan tek sayılık mağlubiyetti ki bu aslında bir galibiyetti çünkü orada eşitliği bozan, ikili averajda öne geçen taraf oldular ve bu sayede de Çeyrek Finale yükseldiler. Unicaja ile eşleşmek kabus olabilir ama koç Ilias Papatheodorou geçmişte bu tür maçları kazandı.

#6 Ludwigsburg

BCL derecesi: 8-7
Yerel lig derecesi: 16-10

Üç sayıyla yaşayıp üç sayıyla ölen takımların gerçek yüzlerini okumak imkansızdır. Ludwigsburg deplasmanda 90+ sayı atma kapasitesine sahip (Murcia’yı elemek istiyorlarsa muhtemelen bunu yapmaları gerekecek), ancak aynı zamanda evlerinde sadece 60 sayı atıp 34 sayı farkla maç kaybedebilirler (hafta sonu bunu yaptılar). Bir büyük artı? Ariel Hukporti şehre geri döndü!

#5 Peristeri

BCL derecesi: 8-6
Yerel lig derecesi: 16-7

Bilmeniz gereken iki şey var: Peristeri tüm turnuvalarda yedi maçlık bir galibiyet serisi yakaladı, bir aydır hiç maç kaybetmediler ve sadece bu sezon değil, son beş yıldaki en iyi basketbollarını oynuyorlar. En son Ekim 2019’da (Iraklis, Rethymno, Panionios, Gaziantep, AEK, VEF Riga, Lavrio) yedi maçlık bir galibiyet serisi yakalamışlardı ve en son 2017-18 sezonunda Yunanistan İkinci Liginde üst üste 24 maç kazanarak yediden fazla galibiyet elde etmişlerdi. Bilinmesi gereken bir diğer şey? Joe Ragland BCL’de dördüncü kez Ayın MVP’si ödülünü kazandı, başka kimsenin ikiden fazla ödülü yok!

#4 UCAM Murcia

BCL derecesi: 9-3
Yerel lig derecesi: 17-10

UCAM Murcia’nın BCL’de son 23 maçtaki tek iç saha yenilgisini geçen sezon Çeyrek Finalde aldığından şimdi bahsetmemiz bir sorun teşkil eder mi? Şimdi bundan bahsettiğimiz için evlerinde bir Çeyrek Final maçı daha kaybederlerse bu bizim suçumuz olur mu? Bu iç saha rekoru Çeyrek Finalde MHP RIESEN Ludwigsburg karşısında işe yarayabilir ve yaramalı da, bu yüzden Murcia ikinci BCL Final Four’una ulaşma şansı konusunda kesinlikle iyi hissediyor.

#3 Tenerife

BCL derecesi: 8-4
Yerel lig derecesi: 17-10

Bu, Marcelinho Huertas’ın neredeyse 41 yaşında olduğunu ve tüm kariyerinin en yüksek skorlu sezonunu oynadığını haftalık hatırlatmamızdır. Aynı zamanda MVP Yarışının da lideri ve bu Güç Sıralamasının lideri olmak kadar önemli bir şey. Benzer derecelere sahip olmalarına rağmen neden UCAM Murcia’nın önünde olduklarını merak edebilirsiniz ve bunun iki yönlü bir cevabı var, çünkü (1) BCL’de evlerinde 20 maçlık bir galibiyet serisi yakaladılar ve bu Murcia’nın aynı dönemdeki galibiyet sayısından bir galibiyet daha fazla ve (2) Murcia’nın altı galibiyetine kıyasla tüm turnuvalarda oynadıkları son 10 maçın yedisini kazandılar.

#2 Telekom Bonn

BCL derecesi: 8-4
Yerel lig derecesi: 16-10

Telekom Baskets Bonn ön ofisinin geçen yaz şampiyon koçu ve ilk beş oyuncularını kaybetseler de bu sıralamada 2. sırayı almak için yepyeni bir kadro oluştururken ne kadar iyi bir iş çıkardığını Fobbs ve Kennedy gibi isimler sayesinde görebiliyoruz. Bir Final Four’a daha ulaşmak ve arka arkaya BCL şampiyonluğu kazanmak için sahada olduklarını gösterdiler. Tüm turnuvalarda üst üste dört galibiyet, BCL’de son 16 turunda en iyi ikinci derece (5-1), eflatun renkli takım için her yerde iyi zamanlar.

#1 Unicaja Malaga

BCL derecesi: 10-2
Yerel lig derecesi: 22-5

Unicaja tüm turnuvalarda oynadığı son sekiz maçta 7-1 galip geldi ve İspanya Liga Endesa’daki son iki mücadelesinde toplamda 201 sayı attı. 2024’te şu ana kadar oynadıkları 18 maçta sadece iki kez 80+ sayıya ulaşamadılar ve yine de bu iki maçı da kazandılar. Yani yine bir planları olduğu çok açık. Sadece 2023’teki “Ibon tiene un plan” sloganının 2024’te “Ibon ima plan” olarak güncellenmesi gerekiyor çünkü koç Navarro ve oyuncuları gözlerini Belgrad’daki Final Four’a dikmiş durumda. Yerel ligdeki plan işe yaradı, şimdi onu uluslararası plana yükseltme zamanı.