İDDİA: Tofaş’ın Yeni Uzunu Manek Oldu (Analiz)

İDDİA: Tofaş’ın Yeni Uzunu Manek Oldu (Analiz)

21 Şubat 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Tofaş, koç Ene’nin göreve gelmesiyle beraber uzun rotasyonundaki yapılanmasını tamamladı.

Braimoh ve Thompson ile yollarını ayıran Tofaş, 5. yabancı olarak Basketfaul’de yer alan habere göre kadrosuna Brady Manek‘i katıyor.

2.06 metre boyunda olan 24 yaşındaki Manek, bu sezon Perth forması ile NBL’de 30 maçta ortalama 28.3 dakika süre alırken 13.1 sayı, yüzde 40.7 3sayı, 5.3 ribaund, 1.7 asist istatistikleri ile katkı vermişti.

OYUNCU ANALİZİ:

North Carolina gibi önemli bir okuldan mezun olan Amerikalı uzun, sonrasında NBA’de 5 maçta Hornets formasını terletmiş ama kalıcı olamamış, ardından da geçen yaz Avustralya’ya gitmişti. Gelin onu biraz daha yakından tanıyalım.

Marek’i değerli kılan özelliklerin başında kuşkusuz bir uzuna göre sahip olduğu üst seviye üçlük tehditi geliyor. NCAA kariyerinde maç başına 5.4 üçlük denerken yüzde 38.2 gibi önemli bir isabet oranı yakalamıştı ki bu sezon Perth ile de yay gerisinden yüzde 40.7 ile oynadığını belirtelim. Özellikle diplerden gönderdiği üçlüklerle savunmalara yerleşim konusunda zor anlar yaşatan bir uzun. Ayrıca ikili oyunlardaki dışa devrilmeleri ile de önemli silahlarından birisi. Skoru kokluyor, üretim verimliliği yüksek ve bunu sadece üçlüklerle yapmıyor elbette. Dribbling üstünden skor bulabiliyor, şut tehditi nedeniyle üzerine gelen savunmaları dribbling ile potaya giderek cezalandırıyor. Mobil ve atik bir uzun. Skor özellikleri ön planda olsa da aynı zamanda iyi bir takım oyuncusu, asist becerisine de sahip. Yüksek motora sahip, enerjisi bitmek tükenmek bilemeyen bir oyuncu, savunmada sahaya her zaman eforunu koyuyor. 2.16 metrelik kulaç uzunluğu sayesinde iyi bir çember koruyucu ki NCAA’de 0.8 blok ortalamasına sahipti. Savaşçı kimliği ve uzun kolları enerjisi ile birleşince ribaundlarda da etkinliği yüksek oluyor, özellikle kendi çemberi altında güvenilir bir ribaundçu.

Gelelim geliştirmesi gereken yönlere. Atletik özelikleri ile bilinen bir uzun değil, dikey sıçrama becerisi vasat yani have harekatları konusunda aranan bir isim değil. Savunma tarafında da patlayıcılığı yükske oyuncular karşısında zorlanıyor. Her ne kadar pasör özellikleri bulunsa da zaman zaman skor üretimine fazla odaklanıp şut seçimlerinde zorlamalara gidip hata yapabiliyor, bu da verimliliğini düşürüyor. Bir diğer konu da potaya gitmeyi seven bir isim evet ama teması aldığında, trafiğin içinde pozisyonları bitirmekte zorlanabiliyor. Birebir savunmada sorunları var, ayakları ağır kalıyor ve adam değişmelerde kısaların karşısında durmakta zorlanıyor. Alçak postta da rakiplerini birebirde göğüsleyebilen bir uzun değil, fiziksel olarak zayıf kalabiliyor.

Elbette takımdan ayrılan Braimoh ve Thompson’dan çok farklı bir uzun Marek. Hücumda temel silahı şutlar ve yüzü dönük oyunlar olan, yarı sahada bu şekilde alan açarak tam sahada da mobilitesi ile takımıyla beraber koşarak pozisyonları bitiren bir uzun. Savunmada ise bacaklarının ağır olması koç Ene’nin ona ekstra yardım getirtmesini gerektirebilir. Toure ile beraber 4 numarada ya da kısa beşlerde direkt 5 numarada oynayabilecek olması avantaj. Ancak ne Thompson ne de Braimoh’daki fiziksel özelliklere sahip olmaması ve vasat aletizm seviyesi özellikle savunmada Tofaş’ın işini zorlaştıracaktır ki 3 numarada da bu artıları bulunmayan bir Milaknis var… Hücumda ise 4 numaradan gelen dış şut tehditinin günümüz basketbolunda ne kadar önemli bir artı olduğunu biliyoruz, zaten Tofaş da bunun kumarını oynamış oldu bu hamleyle.