
Analiz: Finlandiya, Tüm Dünyayı Nasıl Şok Etti?
8 Eylül 2025FIBA EuroBasket 2025’in en büyük sürprizi, hiç şüphesiz Riga’da yaşandı.
Turnuvanın en güçlü favorilerinden biri olarak gösterilen Sırbistan, Lauri Markkanen liderliğindeki Finlandiya (Susijengi) karşısında 92-86’lık skorla havlu attı. Bu sonuç sadece bir galibiyet değil, aynı zamanda EuroBasket tarihine geçen bir “Davut vs. Golyat” hikayesi oldu.
Markkanen’in Liderliği ve Takımın İnancı ⭐
Finlandiya’nın yıldızı Lauri Markkanen, 29 sayı ile gecenin kahramanlarından biri olurken, maç sonrasında, “Bu galibiyet bizim basketbol tarihimizde en üst sıralarda. Zor günler geçirdik ama bu takım ruhuyla her şeyin üstesinden gelebileceğimizi gösterdik,” sözleriyle duygularını paylaştı. Markkanen’in bu liderliği, Susijengi’nin sadece skor anlamında değil, psikolojik üstünlük kurmasında da belirleyici oldu.
Koç Lassi Tuovi ise galibiyetin önemini vurgularken geçmişle kıyaslamaktan kaçındı: “Bunu Finlandiya basketbol tarihiyle kıyaslamak kolay değil, ama Sırbistan gibi bir favoriyi devirmek bizim için çok büyük bir başarı.”
Deneyimli Askerler: Salin ve Maxhuni’nin Katkısı 🎯
34 yaşındaki şutör Sasu Salin, Finlandiya basketbolunun son 15 yılındaki yükselişinin en önemli aktörlerinden biri. Maçtan sonra “Son 5-10 saniyede fark ettim, Sırbistan’ı yendiğimizi yüksek sesle söyledim. Bu bir inanç meselesi. Bugün biz Davut’tuk, onlar Golyat,” diyerek tarihi galibiyeti özetledi.
Oyun kurucu Edon Maxhuni ise dört yıldır Susijengi’nin önemli bir parçası. Galibiyeti, “Sırbistan gibi Avrupa’nın ve NBA’in önemli yıldızlarına sahip bir takımı yenmek çok büyük bir şey. Bu zafer, benim kariyerimde özel bir yere sahip,” sözleriyle değerlendirdi.
Yeni Kahramanlar: Little ve Valtonen’in Çıkışı 🚀
Genç guard Miro Little, 13 sayı – 8 ribaund – 6 asistlik çok yönlü performansıyla takımın temposunu yukarı taşıdı. Ancak sürprizin asıl kahramanı, grup aşamasında sadece 4.8 sayı ortalamasıyla oynayan Elias Valtonen oldu. Valtonen, kritik üçlükleriyle Sırbistan’ın umutlarını söndürdü ve galibiyetin sembol ismine dönüştü.
Valtonen’in performansı Finlandiya basınında “gölgeden çıkan süper kahraman” başlığıyla yansıtıldı. Özellikle Aamulehti, “Tampere’den Riga’ya bir uçuşta çok şey değişebilir” diyerek oyuncunun dönüşümünü manşete taşıdı.
Zaferin Yankıları: Finlandiya’da “SENSAATIO” 🎉
Bu zafer, sadece Riga’da değil Finlandiya’nın dört bir yanında büyük yankı uyandırdı. Ruutu Urheilu “SENSAATIO” başlığıyla galibiyeti duyururken, Iltalehti ise “Finlandiya devleri aşağıladı” ifadesini kullandı. Halk, basketbolun ülkede popülerliğini artıran bu tarihi zaferi adeta bir ulusal bayram gibi kutladı.
Sırbistan Cephesinde Hayal Kırıklığı 🇷🇸
Sırbistan açısından ise bu yenilgi büyük bir şok oldu. Nikola Jokic’in liderliğinde şampiyonluk hedefleyen ekip, 2009’dan bu yana Finlandiya’ya kaybetmemişti. Ancak Bogdan Bogdanovic’in sakatlığı sonrası yaşanan liderlik boşluğu, Finlandiya’nın cesur oyunuyla birleşince favori ekibin erken vedası kaçınılmaz oldu. Bu sonuç, Sırbistan basketbolunda derin sorgulamaları beraberinde getirecek gibi görünüyor.
Susijengi’nin Yol Haritası: Çeyrek Final ve Ötesi 🏆
Finlandiya için bu zafer bir son değil, aksine yeni bir başlangıç. Çeyrek finalde bir başka sürprize imza atarak Fransa’yı geçen Gürcistan ile karşılaşacaklar. Koç Tuovi, “Mütevazıyız çünkü yolun zorlu olduğunu biliyoruz. Ama küçük takımların da büyük hayalleri olmalı,” sözleriyle hedefi net şekilde ortaya koydu.
Sasu Salin ise geçmişe vurgu yaptı: “Geçen EuroBasket’te de çeyrek finale kaldık ama İspanya’ya yenildik. Şimdi yeni bir fırsat var, belki bu kez madalya maçlarına gideriz.”
Genel Değerlendirme 📊
Finlandiya’nın 92-86’lık zaferi, EuroBasket 2025’in en büyük sürprizi olarak tarihe geçti. Ancak bu sonuç sadece bir tek maçlık mucize değil; Markkanen’in liderliği, Salin’in tecrübesi, Little ve Valtonen’in çıkışı ile Susijengi’nin yıllardır inşa ettiği bir projenin zirvesi oldu.
Şimdi sorulması gereken soru şu: Bu Finlandiya, sadece bir “underdog” hikayesi mi yazıyor, yoksa gerçekten Avrupa basketbolunun yeni elitlerinden biri olmaya mı aday?