2023-24 BCL Final Four Önİzlemesi: Tenerife – Peristeri

2023-24 BCL Final Four Önİzlemesi: Tenerife – Peristeri

26 Nisan 2024 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Joe Ragland ve Marcelinho Huertas FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi 8. Sezonunun en büyük iki yıldızıydı. Şimdi Belgrad’daki Final Four’da takımları Peristeri Tenerife Yarı Finalinde karşı karşıya geliyorlar.

Peristeri ilk BCL Final Four’unda yer alarak 2018 ve 2020’de AEK’nın ardından organizasyonda yer almayı başaran ikinci Yunan takımı oldu. Bu arada, Tenerife beşinci kez rekor bir şekilde Final Four’a geri döndü. Başka hiçbir takım Final Four’a iki defadan fazla katılamadı!

Buraya nasıl geldiler?

Peristeri yavaş bir başlangıç yaptı ancak Play-In hakkı kazandıktan sonra Ocak ayında Rytas Vilnius’u devirerek üç maçlık Play-In için ev sahibi avantajına sahip olmamalarına rağmen seriyi süpürdüler. Son 16 Turu’na kötü bir başlangıç yaptılar (0-3) ancak son altı BCL maçının beşini kazanarak, Çeyrek Final’in belirleyici 3. Maçını da Telekom Baskets Bonn deplasmanında alarak 2023 şampiyonunu Final Four’dan önce elediler.

Tenerife Yarı Finallere daha yumuşak bir şekilde ulaştı. Normal Sezon gruplarını VEF Riga ve Darüşşafaka Lassa’ya kaybetmelerine rağmen kazandılar ve 16 Turu grubunda Peristeri ve diğer iki rakiple eşleştiler. Tenerife bir kez daha ikinci grup aşamasında 4-2’lik bir seri yakalayarak grubunu lider tamamladı ve temsilcimiz Tofaş ile oynayacağı Çeyrek Final karşılaşmasında ev sahibi avantajını elde etti. Tenerife, Tofaş’ı son maçta 23 sayı farkla mağlup ederek Belgrad biletini alırken, 3. ve son maçı evinde oynamanın çok önemli olduğunu kanıtladı.

Güçlü yönleri neler?

Her iki takım da topa olağanüstü düzeyde sahip çıkıyor. Her ikisi de maç başına sadece 10.2 top kaybı yapıyor ve bu sezon BCL’de bu alanda zirveyi paylaşıyorlar. Asist-top kaybı oranları da benzer şekilde olağanüstü; Tenerife 1.9, Peristeri ise 1.8. Unicaja, top kaybı başına 1.9 asist ortalamasıyla bu seviyedeki diğer tek takım.

Sorun ne olabilir?

İki takım da sahayı hızlı koşma özelliği ile ön plana çıkmıyorlar. Tenerife maç başına 7.2 hızlı hücum sayısı üretirken, Peristeri 7.9 ile onların biraz üzerinde yer alıyor ve her iki takım da maç başına 70’in biraz üzerinde topa sahip olma ortalamasıyla 16. Tura yükselen tüm takımlar arasında en düşük ortalamaya sahip.

Kritik eşleşme

Bu çok basit. Marcelinho Huertas ve Joe Ragland birer BCL efsanesi, inanılmaz kariyerlere sahip iki oyuncu ve kariyer maratonlarının son aşamalarında bile takım lideri rakamları ortaya koyuyorlar.

Huertas BCL’de 586 asist yaparak tüm zamanların lideri konumundayken, Ragland da 503 kariyer asistiyle onu takip ediyor. Joe BCL’de 16 kariyer double-double’ı yaparak tüm zamanların en yüksek rakamına ulaştı ve evet, Marcelinho da bu turnuvada 11 kariyer double-double’ı ile onun hemen arkasında yer alıyor.

Tenerife’nin oyun kurucusu bu sezon kariyerinin en yüksek ortalaması olan 15.8 sayı ve 7.9 asistle oynarken, Peristeri’nin solak lideri maç başına 14.8 sayı ve 9.2 asistle oynuyor.

İkili daha önce bir BCL Final Four maçında karşı karşıya gelmişti. 2022’de Huertas’ın 17 sayı ve 9 asistlik performansı Tenerife’yi Hapoel Holon karşısında galibiyete taşırken diğer tarafta Ragland 22 sayı ve 5 asistle oynadı.

İki takım daha önce karşılaştı mı?

Evet, toplam altı kez, Tenerife’nin eşleşmede 4-2 üstünlüğü var. Aslında iki takım bu sezon 16. Tur grubunda karşı karşıya geldi ve Tenerife ilk maçı San Cristobal de La Laguna’da 89-68 kazandı. Peristeri ise Yunanistan’da, evinde 90-82’lik galibiyetle karşılık verdi.