2023-24 Euroleague Sezonu Güç Sıralaması

2023-24 Euroleague Sezonu Güç Sıralaması

5 Ekim 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Turkish Airlines Euroleague‘de 2023-24 sezonunun başlamasına artık sayılı saatler kaldı.

Gelin birlikte organizasyonda yer alan 18 takımın güç sıralamasını hazırlayalım. Baklım hangi takımlar ilk 4 hangi takımlar play-off yarışında karşımıza çıkacaklar. Sezon ilerledikçe elbette bu listemizi güncellememiz gerekecek, hem de en az 3 kere. Keyifli okumalar.

18. ALBA BERLIN

ALBA Berlin yaz döneminde Luke Sikma, Maodo Lo, Jaleen Smith ve Tamir Blatt gibi oyuncularını kaybetti.

Son birkaç yıldır EuroLeague play-offları’nda yer alamıyor ve bir yazda bu kadar çok kilit oyuncuyu kaybetmek, yerlerine de güçlü oyuncular transfer edememiş olmak onlar adına pek de iç açıcı bir görüntü çıkarmıyor ortaya…

Bu nedenle de Alman ekibinin son sıraya yerleştirmemiz pek de şaşırtıcı değil sanırım.

17. LDLC ASVEL VILLEURBANNE

ASVEL geçtiğimiz sezonu en alt sırada tamamlayarak sezon boyunca 10 galibiyetin altında kalan tek takım oldu. Fransız kulübünün yaz döneminde yaptığı hamlelere bakacak olursak yeni sezon için de durumunun pek parlak olmadığını söyleyebiliriz.

Paris Lee, Timothe Luwawu-Cabarrot ve Mike Scott gibi ilginç transferler yaptı ancak bu hamlelerimn onları sıralamada yukarı taşıyacağına ben ikna olmadım!

16. VALENCIA

Yaz dönemini birçok değişiklikle geçiren Valencia, Bojan Dubljevic, Klemen Prepelic ve Sam Van Rossom gibi tecrübeli oyuncularını kaybederken Brandon Davies ve Stefan Jovic ile de sözleşme imzaladı.

Valencia çoğu zaman EuroLeague playofflarında yer almak için mücadele etse de bu yıl alt sıralarda yer alacaklar gibi görünüyor. Kayıplar ve ekledikleri isimlere bakınca geçen sezona göre ilerleme kaydedemediler ama rakipler hatrı sayılır şekilde gelişim gösterdiler!

15. BASKONIA

Geçtiğimiz yıl EuroLeague playofflarını kıl payı kaçıran Baskonia, yaz döneminde Darius Thompson’ı kaybederek arka alanda büyük bir boşluk bıraktı. Keskin şutör Rokas Giedraitis de takımdan ayrıldı, bu yüzden tekrar bir play-off koşusu yapmak bu Baskonia takımı için zor olabilir.

Sezon başında geleceği belirsiz olan baş antrenör Joan Penarroya bile mevcut takımın seviyesinin net olmadığını itiraf etti:

Kadro bugün bir gizem ama çok rekabetçi olabilecek kapasiteye sahip. EuroLeague’de oynamamış ya da daha önce Endesa ile Euroleague’i birlikte tecrübe etmemiş oyuncular var. Bu zorlu seviyede mücadele edecek kapasiteye sahip olduklarına inanıyoruz.

14. VIRTUS BOLOGNA

Virtus, Sergio Scariolo’yu kovarak önemli bir karar aldı ve yeni EuroLeague sezonunun başlamasına sadece 2 hafta kala yerine Luca Banchi’yi getirdi.

Nasıl sonuçlanacağını zaman gösterecek ancak Virtus iyi basketbol oynayabileceğini gösterdi ve İtalya Süper Kupası’nda Olimpia Milan ve Brescia’yı yenerek sezonun ilk kupasını kazandı.

Hackett, Mickey, Belinelli, Shengelia gibi tecrübeli bir çekirdekle her takımı yenebilecek güçte olduklarını düşünüyorum.

13. FC BAYERN MUNICH

Bayern Pablo Laso ile yeni bir kadro yapılanmasına gitti. İspanyol koç 1 yıl aradan sonra koçluğa geri dönüyor ve elinde çalışabileceği iyi bir malzeme var.

Carsen Edwards, Leandro Bolmaro, Devin Booker ve Serge Ibaka takıma katıldı, bu yüzden Bayern’in ana hedefinin EuroLeague playofflarına geri dönmek olacağı söylenebilir.

Bayern sezon öncesi maçlarında Partizan, Crvena Zvezda ve Virtus gibi takımları yenerken Panathinaikos ve Laso’nun eski takımı Real Madrid’e karşı mağlubiyetler aldı.

Taraftarlar da Laso’nun ne kadar iyi bir koç olduğunu hatırlama fırsatı buldu.

12. ZALGIRIS KAUNAS

Geçen sezon sakatlıklara ve diğer aksaklıklara rağmen playofflara kalan Litvanya temsilcisi bu başarıyı tekrarlamayı hedefliyor.

Zalgiris’in geçen sezonki kadrosunun çoğunu elinde tutmayı başardığını ve bunun üzerine Naz Mitrou-Long ve Brady Manek’i eklediğini bilerek bunun için iyi bir temele sahipler.

Elbette Ignas Brazdeikis büyük bir kayıptı ve çok geç kalınmış bir hamleydi ancak Zalgiris’in yeni bir oyuncu için de kaynağı var halen.

11. KIZIL YILDIZ

Kızıl Yıldız yoğun bir yaz dönemi geçirdi, 11 yeni transfer yaptı ve kadrosunda 20 oyuncu vardı bir ara. Muhtemelen en büyük soru işareti, bu tamamen yeni takımın kaynaşıp kaynaşmayacağı ve kaynaşacaksa bunun ne kadar süreceği?

Arjantinli Facundo Campazzo ve Luca Vildoza ikilisini kaybetmesine rağmen Kızılyıldız’ın kadrosu kağıt üzerinde güçlü görünüyor ve EuroLeague playoffları için kesinlikle rakipler arasında yer alacak.

Bu arada kulübün başkanı Nebojsa Covic daha da iddialı bir hedef belirledi.

Pink TV’ye konuşan Covic, “Bizim için önemli olan ve ileriye doğru büyük bir adım atmaya çalışacağımız yer, hedefimizin Final Four olacağı Euroleague” dedi.

Bakalım bu yeni Kızılyıldız takımı bunu başarabilecek mi?

10. PARTIZAN

Zeljko Obradovic’in ekibi Kevin Punter’ı yılan hikayesine dönen bir transfer sürecinin ardından takımda tutmayı başardı ve P.J. Dozier ile Frank Kaminsky gibi iki eski NBA oyuncusunu da kadrosuna kattı.

Bununla birlikte, yakın geçmişin de gösterdiği gibi, ABA SuperCup finalinde SC Derby karşısında sansasyonel bir yenilgi alan Partizan’ın en iyi formunu bulması biraz zaman alacak.

Buna rağmen Partizan’ın geçen yılki başarısını tekrarlamayı ve bir adım daha ileri giderek Final Four’a ulaşmayı hedefleyeceğine şüphe yok. Bunun için gerekli kadroya sahipler ama aynı zamanda herkes EuroLeague’in ne kadar rekabetçi olduğunu da biliyor.

9. OLIMPIA MILANO

Zaten sağlam olan kadrosuna Nikola Mirotic ve Maodo Lo’yu eklemesine rağmen koç Messina’nın geçens sezon basketbolseverlere izlettiği kötü ve modası geçmiş basketbol halen gözlerimin önünde. Dolayısıyla onlar 9. sıraya koyuyorum, bu da play-in oynamaları demek.

Elbette geride bıraktığımız kötü sezon Milan’a pek kredi sağlamadı ve Mirotic’in bu takıma nasıl uyum sağlayacağını görmek için sağlam testlere ihtiyacımız olacak. Çünkü Ettore Messina’nın takımı İtalya Süper Kupası’nda Virtus’a yenilerek sezonun ilk kupasını kaybetmişti…

8. FENERBAHÇE BEKO

Fenerbahçe’nin Nick Calathes, Scottie Wilbekin ve Tyler Dorsey’in yanına Yam Madar ve maalesef ağır bir sakatlık geçiren Raul Neto’yu eklemesinin ardından EuroLeague’in en iyi arka alanlarından birine sahip olacağını söylemek biraz abartmak olabilir… Çünkü geçen sezon Calathes, Wilbekin, Dorsey üçlüsünün yetersiz kaldığını zaten test etmiştik. Madar da play-off hedefleyen bir takımın as oyun kurucusu olacak seviyede değil bana göre.

Fenerbahçe ayrıca Georgios Papagiannis ve Sertaç Şanlı’yı da ön alana kattı. İşte burada Motley ile beraber ligin en iyi uzun rotasyonlarından biri olacaklarını net olarak söyleyebiliriz.

Dimitris Itoudis de İstanbul’daki ikinci sezonuna başlayacak, yani oyuncular sistemi biliyor olacaklar – bu da sezonun başından itibaren işleri kesinlikle kolaylaştıracak bir faktör.

7. MACCABI TEL AVIV

Maccabi nispeten sakin bir sezon geçirdi ve önemli bir transfer yapmadı. Ancak İsrail şampiyonu çekirdeğini koruyup Wade Baldwin, Lorenzo Brown, Bonzie Colson ve Josh Nebo ile yeniden anlaştığı için bunun nedenini anlamak zor değil.

Bu nedenle de Maccabi’nin EuroLeague’de istikrarlı bir güç olarak kalacağına ve yine play-off bileti kapacağına inanıyorum.

Sezon öncesi EuroLeague’de dört maç oynayan Maccabi, Fenerbahçe ve Kızılyıldız’a karşı iki galibiyet alırken Panathinaikos ve Olympiakos’a karşı iki mağlubiyet aldı.

6. ANADOLU EFES

Anadolu Efes, güç sıralamama göre EuroLeague play-offlarına doğrudan katılması beklenen ilk takım oldu.

İstanbul ekibi Ergin Ataman’sız yeni bir döneme başlıyor ancak takımdan beklentiler kesinlikle aynı kalacak. Erdem Can, artık Ataman, Vasilije Micic, Bryant Dunston ve Chris Singleton’ın olmayacağı kısmen değişmiş bir takıma liderlik etmeye çalışacak.

Bununla birlikte Shane Larkin, Rodrigue Beaubois, Will Clyburn, Zizic, Pleiss takımda kalırken onlara asist kralı Darius Thompson, yetenekli forvet Willis, koç Can’ın Telekom’dan öğrencisi Jones ve yeni Dünya Şampiyonu Justus Hollatz eşlik edecek.

Efes yoğun bir hazırlık dönemi geçirdi, 10 maç oynadı ve bunların 6’sını kazandı.

5. FC BARCELONA

FC Barcelona son üç yıldır ilk kez sezon başlamadan önce Final Four adayları arasında gösterilmiyor!

Barca’da Sarunas Jasikevicius, Nikola Mirotic ve Cory Higgins’in takımdan ayrılmasıyla başlayan bazı önemli değişiklikler yaşandı.

Barcelona çaylak bir baş antrenör olan Roger Grimau’yu takımın başına getirmeye karar verdi ve Grimau’nun bu sorumluluklarla nasıl başa çıkacağını görmek ilginç olacak.

İspanyol devi Willy Hernangomez ve Jabari Parker’ı da kadrosuna kattı, bu yüzden Grimau’nun çabuk adapte olması gerekecek çünkü Barca kötü bir başlangıç yaparsa baskı çok çabuk artabilir.

Barca üç hazırlık maçını da kazandı ancak sezon başlamadan önce Real Madrid’e karşı İspanya Supercopa finalini kaybetti.

4. PANATHINAIKOS

Görünen o ki Ergin Ataman’ın gelişi Panathinaikos’u bir anda EuroLeague’in elit takımları arasına geri soktu ve uyuyan Yunan devi uyanarak güç sıralamasında 4. sıraya yerleşti.

Tabii ki Panathinaikos’a katılan sadece Ataman değildi. PAO aralarında Kostas Sloukas, Luca Vildoza, Juancho Hernangomez ve Mathias Lessort’un da bulunduğu birçok önemli hamle yaptı.

Yeni bir koç ve 11 yeni oyuncunun kaynaşması kesinlikle zaman alacaktır ancak son yıllardaki en yetenekli Panathinaikos takımı olduğuna şüphe yok.

Tahmin edebileceğiniz gibi Ataman bu sezon farklı bir Panathinaikos göreceğimizin sözünü verdi bile.

3. AS MONACO

Monaco yaz boyunca çok az değişiklik gören takım oldu. Chima Moneke kulüpten ayrılan tek oyuncu olurken, dört yeni oyuncuyu kadrolarına kattıalr.

Kemba Walker kendi başına çok önemli bir transfer olsa da Terry Tarpey, Petr Cornelie ve Mam Jaiteh de fark yaratan kritik parçalar olabilir.

Monaco Euroleague’deki sadece ikinci sezonunda Final Four’a kaldı ve bu yılki organizasyonda da bir adım daha ileri gitmek için her şeye sahipler.

Monaco, Mike James, Kemba Walker, Jordan Lloyd ve Elie Okobo’dan oluşan etkileyici bir arka alana sahip – kağıt üzerinde rakipler adına kabus olarak nitelendirilebilecek bir kadro. Ancak baş antrenör Sasa Obradovic bunun hiçbir şeyi garanti etmediğini söyledi…

2. OLYMPIAKOS

Panathinaikos büyük bir sıçrama yapmış olabilir, ancak Olympiacos hala daha yüksekte. En azından şimdilik.

Geçen yılın finalistleri o başarıyı yeni sezonda birkaç kilit isim olmadan tekrarlamaya çalışacaklar.

Sasha Vezenkov NBA’e gitti, Sloukas ise renklerini yeşile çevirdi ve Georgios Bartzokas için bu oyuncuların yerini doldurmak oldukça zor olacak.

Olympiakos Nigel Williams-Goss, Ignas Brazdeikis, Luke Sikma ve Nikola Milutinov’u kadrosuna kattı – zaten sağlam olan çekirdeğiyle beraber hiç de fena bir kadro değil!

Kırmızılar EuroLeague takımlarına karşı oynadığı 4 hazırlık maçının 3’ünü kazandı.

1.REAL MADRID

Geçen yılki başarı kesinlikle sürpriz değildi ama beklentilerin üstüne çıkmışlardı, bu kez neredeyse herkes Real Madrid’in başarısını tekrarlamasını, şampiyon olmasını bekliyor.

Her zamanki gibi Real çok sayıda transfer yapmadı, Facundo Campazzo tek yeni transfer, Arjantinli guard 2 sezon aradan sonra Madrid’e dönüyor.

Tecrübeli oyuncuların hala yeterli gücü var mı? Mario Hezonja ve Dzanan Musa veteran oyuncuların yükünü almak için bir adım öne çıkabilecek mi? Bu sorular Real’in üst üste ikinci şampiyonluğunu kazanıp kazanamayacağını belirleyebilir.