2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Almanya

2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Almanya

23 Ağustos 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Son yıllardaki başarılarıyla moral bulan Almanya, burada 2023 FIBA Dünya Kupası‘nda da madalya hedefliyor!

2019’da Çin’de düzenlenen turnuvayı 18. sırada tamamlamışlardı ancak ekip o zamandan beri etkileyici performanslarla bu hayal kırıklığı yaratan süreçten geri dönmeyi ne kadar çok istediğini gösterdi.

Her şey takımın, kaptan Dennis Schroder’den yoksun olmasına rağmen Hırvatistan’daki FIBA Olimpiyat Eleme Turnuvasını kazanarak Tokyo Olimpiyatlarındaki yerini alması ve Çeyrek Finale yükselmesiyle başladı.

Bu geri dönüş yolunda bugüne kadarki en büyük zaferini elde eden Alman takımı, FIBA EuroBasket 2022’yi üçüncü sırada tamamladı. Bu, Dirk Nowitzki’nin turnuva MVP’si olduğu 2005 yılında Belgrad’daki ikincilikten bu yana kıta turnuvasındaki ilk podyum derecesi oldu.

Son Dünya Kupası’ndan bu yana elde edilen büyük başarıların, 25 Ağustos’ta E Grubu’nun ev sahibi Japonya’ya karşı Okinawa’da başlayacak olan bu yazki büyük etkinliğe de Gordie Herbert liderliğinde taşınmasını umuyorlar.

Hamburg’daki SuperCup hazırlık turnuvasında Almanya finalde Kanada’ya uzatmalarda kaybetti ama takım hazır görünüyordu.

Kadro

Almanya’nın kadrosunda, Berlin’deki EuroBasket’te üçüncülük elde edilmesine yardımcı olan oyunculardan dokuzu yer alıyor ve bunların başında All-Star Beşine seçilen ve maç başına 22.1 sayıyla turnuvanın en skorer beşinci oyuncusu olan Schroder geliyor.

Yıldız guarda NBA’den arkadaşları Daniel Theis, Franz ve Moritz Wagner, keskin nişancılar Andi Obst ve Maodo Lo, şutör uzun Johannes Voigtmann, güçlü forvet Johannes Thiemann ve takımın diğer değerli üyeleri David Kramer, Niels Giffey ve Justus Hollatz eşlik edecek.

Schroder, Theis, Lo, Giffey, Voigtmann, Thiemann ve Obst, Çin’deki 2019 Dünya Kupası’nda mücadele eden Alman kadrosunun bir parçasıydı.

Ayrıca çok yönlü forvet Isaac Bonga da geri döndü. Hem o hem de Moritz Wagner Olimpiyat takımında oynadılar ama geçen yaz EuroBasket’i kaçırdılar.

Ucu Açık Soru

Almanya koçu Gordie Herbert, Nowitzki’nin Indianapolis’te ülkeyi üçüncülüğe taşıdığı 2002’den bu yana takımın ilk kez Dünya Kupası’nda podyuma çıkabileceği konusunda iyimser.

“Dünya Kupası’nda madalya için oynuyoruz” dedi.

Bu uzun süreli kuraklığa son vermek Herbert ve ekibinin hedefi. Ancak herkesin hemfikir olduğu bir konu var ki o da bunun kolay olmayacağı.

Bu takımın yeteneği konusunda bir şüphe olmasa da, grup aşamasından çıkmaları son derece zor olacak. Almanya E Grubunda Lauri Markkanen’in liderliğindeki Finlandiya, dört yıl önce Dünya Kupasında yarı finalde son şampiyon İspanya’ya uzatmalarda kaybeden Avustralya ve ev sahibi olarak tempolu oyunlarıyla rakipleri zorlayacak ev sahibi Japonya ile birlikte yer alıyor.

Bu üçünden en az ikisini geçebilecekler mi?

Olumlu Noktalar

Podyumda yer almak ne kadar zor olsa da, Almanya fark yaratabilecek bir şeye güveniyor: takım kimyası. Takımın parçalarının çoğu daha önce birlikte mücadele etti.

Yukarıda da belirtildiği gibi, son EuroBasket’te ses getiren 12 oyuncudan dokuzu yer alıyor, dolayısıyla amaçları bu başarıyı daha da büyük bir sahnede tekrar etmek.

Moritz Wagner’in yanı sıra Bonga, Lo, Giffey, Voigtmann, Thiemann ve Obst Tokyo Olimpiyatlarında oynamışlardı; bu deneyim sadece kimya açısından değil aynı zamanda Japonya’da oynamanın tanıdık hissi nedeniyle de kesinlikle yardımcı olacaktır.

Oyuncuların birçoğu aynı zamanda FIBA Dünya Kupası 2023 Avrupa Elemeleri’nin birçok penceresinde birlikte mücadele etmiş olmanın avantajına da sahip.

Olumsuz Noktalar

Boyut, hız ve şut gibi temelde her şeye sahip olan bir takımın zayıf yönlerini belirlemek asla kolay değildir. Almanya da hem içeride hem de perimetrede iyi savunma yapabiliyor.

Almanya için sorun olabilecek şey, özellikle işler zorlaştığında, pota altında dayanabilecekleri bir güce sahip olmamaları. Voigtmann ve Thiemann gibi uzunlar belki de daha çok sahayı genişletmeleriyle biliniyor.

Ancak Almanya EuroBasket’te Fransa (Rudy Gobert), Litvanya (Jonas Valanciunas) ve Bosna Hersek (Jusuf Nurkic) gibi elit pivotlara sahip takımlara karşı iyi mücadele etti ve Wagner kardeşler de içeride birçok çözüm sunuyor.

Ne olursa olsun, takımın E Grubu için dişli bir rakip olacağı kesin.