2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Angola

2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Angola

23 Ağustos 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Angola, 2023 FIBA Dünya Kupası‘na bir jenerasyon değişikliği geçirerek gidiyor ve Afrika temsilcisi, çember altındaki “Üç-başlı Canavar” da dahil olmak üzere bu yeni çekirdeğin onları tarihi bir ilk sekiz başarısına taşıyabileceğini umuyor.

Kadro

Baş antrenör Josep “Pep” Claros, Afrika Elemeleri’nde dört oyuncunun 12 maçın tamamında forma giymesi ve dört oyuncunun da dört pencerenin üçünde dokuzar maça çıkması nedeniyle iyi bir kimyaya sahip. En önemli isim, Ağustos 2022’de üç maçta forma giyen NBA patentli uzun Bruno Fernando.

Fernando, FIBA AfroBasket 2017’den bu yana ilk kez milli takıma dönen Jilson Bango ve Silvio Sousa ile birlikte içeride dev bir üçlü oluşturacak. Yine de takımdaki en önemli oyuncu Childe Dundao olabilir. Eğer oyun kurucu pozisyonunda fark yaratıp takıma liderlik etmeyi başarabilirse, Afrikalılar turnuvanın ilerleyen aşamalarını görme şansı yakalayabilirler.

Dundao, Gerson Domingos, Teotonio Do ve Gerson Goncalves tüm eleme maçlarında oynadılar, dolayısıyla Claros her birinden ne bekleyebileceği konusunda iyi bir fikre sahip. 24 yaşındaki pivot Bango ülkenin en büyük yıldızlarından biri. Angolalılar ayrıca ileride tecrübe kazanmaları için Kevin Kokila ve/veya Eduardo Francisco gibi bir ya da iki genç oyuncuya da sahip olacaklar.

Soru İşareti

Olimpio Cipriano (37), Carlos Morais (33), Leonel Paulo (33), Eduardo Mingas (40) ve Reggie Moore (38) ile Angola son Dünya Kupası’nın en yaşlı takımlarından biriydi.

Ancak bu beşli aynı zamanda 77 maçlık Dünya Kupası ve 23 maçlık Olimpiyat tecrübesine sahipti. Bu emektarlar gitti ve eleme turlardaki kadronun çekirdeği daha genç. Yeni Angola jenerasyonunun ilk kez yer alacağı bu turnuvada nasıl tepki vereceği büyük bir soru işareti.

İyi Senaryo

Fernando, boyalı alanda Sousa ve Bango’nun yardımıyla takıma liderlik ederken Dundao da savunmada tam bir baş belası ve aynı zamanda takımı yönetiyor. Koç Claros’un yarattığı takım kimyası elemelerden bu yana iyi ve Afrikalılar A Grubu sıralamasında İtalya, Dominik Cumhuriyeti ya da Filipinler’den ikisini geride bırakabilir. Angola açılış maçında İtalya ile karşılaşacak ve ilk andan itibaren beklentilerinin ne olduğunu görebilecek. Ayrıca Afrika Elemelerinde rakiplerini maç başına sadece 60.5 sayı ile sınırladılar. Yani nasıl savunma yapacaklarını iyi biliyorlar.

Kötü Senaryo

Genç oyuncular sahne korkusu yaşarsa işler kötü gidebilir. Dundao’nun boyu sadece 1.67m ve Domingos’un boyu sadece 1.78m olduğu için guard pozisyonunda da büyük bir sorun var. Rakipler şüphesiz bu oyuncuların boylarından ya da posttaki eksikliklerinden faydalanmaya çalışacaklardır. Angola ayrıca Afrika Elemeleri’nde uzun mesafeden sadece yüzde 27.8 (363’te 101) ile şut atabildi, dolayısıyla guardlar ve kanatlar boş şutları sokamazsa rakip savunmalar uzunların üzerine çökebilir.