2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Sırbistan

2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Sırbistan

23 Ağustos 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Sırbistan, 2014’de finale kadar ulaşmış ve ABD’ye yenilerek gümüş madalyayla yetinmişlerdi. Yeniden podyuma dönme konusunda inançlılar 2023 FIBA Dünya Kupası’nda.

Kadro

Baş antrenör Svetislav Pesic, şampiyonluk için yarışabilecek bir takıma liderlik ediyor. Sırbistan’ın guard ve kanat bölgelerinden skor katkısı alacağı kesin. Bogdan Bogdanovic 2019 Dünya Kupası’nda en çok sayı üreten oyuncu oldu ve 2023’te de bunu tekrarlayabilir.

Aleksa Avramovic ve Marko Guduric skor üretebiliyor. Stefan Jovic, Ognjen Jaramaz ve Uros Trifunovic oyun kurma yeteneğine sahipler ve Vanja Marinkovic gibi keskin bir şutöre sahipler. NBA’de forma giyen genç oyuncuları Nikola Jovic’in çok yönlülüğü de cabası.

Sırbistan’ın kampanyasının anahtarı Nikola Milutinov, Felip Petrusev ve Dusan Ristic’in kombinasyonu olabilir. Eğer bu uzunlar boyalı alanı kontrol ederlerse Pesic’in işi çok daha kolay olacaktır.

Ucu Açık Soru

Liderlik pozisyonu için bir çok aday var takımda, en büyük soru işareti ise hangi oyuncuların öne çıkıp sorumluluğu üstleneceği ve yeterli olup olmadıkları. Bogdanovic şüphesiz bir lider olarak orada olacak. Avrupa Elemeleri’nde sırtlarını duvara dayayıp hayatta kalmak, bu zorluklarla karşılaşan Sırbistan oyuncularının çoğuna nasıl fayda sağlayacak?

Öte yandan Sırbistan FIBA EuroBasket 2022’de de son 16 turunda elenmişti. Yani bu takımı sorgulamak sebepsiz değil.

Olumu Noktalar

Sırbistan mükemmel skor potansiyeli ve Pesic’in koçluk dehasıyla turnuvanın derinliklerine gideceğine inanmalı. Skor üretme becerisinin yanı sıra, Sırbistan rakip takımları potadan uzak tutacak ve onların topa sahip olma oranlarını sınırlayarak kendi hücum verimliliklerine ulaşmalarına izin vermeyecek.

Ayrıca elemelerdeki zor ve sıkıntılı dönemleri atlatmış olmanın verdiği özgüven de cabası. Belki de bazı büyük isimlerin eksik olması nedeniyle üzerlerindeki baskının azalması da bir bonus olabilir.

Kötü Senaryo

Bazı süper yıldızların yokluğuyla Sırbistan korkulandan daha erken düştü. Bogdanovic ve arkadaşları yeterince sayı atabildiklerini kanıtlarken, takım yeterince iyi savunma yapamıyor ve takımlar onlardan daha fazla sayı atıyor.

Eldeki oyuncular liderlik rollerinde öne çıkmaya çalışsalar da bu rolleri dolduramıyorlar ve Pesic takıma ihtiyacı olan yönü vermeyi denese de başarılı olamıyor.