MAÇ ÖNİZLEMESİ: Alba Berlin – Anadolu Efes

MAÇ ÖNİZLEMESİ: Alba Berlin – Anadolu Efes

23 Mart 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, Merces-Benz Arena’da Alba Berlin‘e konuk olacak.

23 Mart Perşembe günü saat 22:30’da başlayacak ve S Sport’ta yayınlanacak olan Anadolu Efes‘in play-off yolculuğunda kritik önem taşıyan bu maçın önizlemesini gelin her zaman olduğu gibi birlikte hazırlayalım.

Hücum Ribaundları

Ribaundlardaki sıkıntı sezon boyunca Efes’in canını çok yaktı… Savunma ribaundlarında takımdaki herkesin konsantre olduğunu görüyoruz ama rakip pota altında çok etkisiz bir takım oluyorlar birden bire ve 7.9 hücum ribaundu ortalaması ile de zaten ligin en kötü takımı konumundayız! Bunun bir sebebi de uzunlarımızın dahi dışarıda olmayı sevmesi, Pleiss, Singleton, M’Baye hücum setlerinde dış kullanmayı sevdikleri için diğer oyuncuların atışlarında genelde potadan uzakta yakalanıyorlar. Diğer yandan Alba ligin en iyi ribaund alan takımlarından birisi. Hem kendi potalarında hem de rakip pota altında çok etkililer ve iki alanda da toplam ribaundlarda da ligin en iyi 2. takımı konumundalar! Dolayısıyla bu maç özelinde Dunston’ın da olmadığı bir ortamda Zizic başta olmak üzere tüm uzunlarımızın potaya yakın oynamaları ve önce topa müdahele değil önce rakip uzunları box edecek şekilde konsantre olmaları gerekiyor. Sikma, Olinde, Thiemann, Koumadje, Lammers hepsi ribaundlar konusunda tehlikeli isimler.

Tempoyu Lehimize Çevirmek

Bu maçta ribaundların önemli olmasının bir nedeni de Alba’nın bir tempo takımı olması, tam sahada koşmayı sevmesi. Bunu da çektikleri net savunma ribaundları ile başlatıyorlar. Bu nedenle onlara karşı savunmamız hücum ribaundlarını zorlayarak başlamalı. Evet biz de tempoyu seven bir takımız fakat bu maçta deplasmanda olduğumuzu unutmamak lazım. Kendi oyunumuzu oynarken bunu savunma odaklı yapmalıyız. İşi kaos basketboluna çevirirsek Alba maçın içinde daha çok kalacaktır, dirençlerini kırmamız kolay olmayacaktır. Dolayısıyla savunmada vidaları sıkarak onları yarı sahada karar vermeye zorlamak ve ardından hızlı top kullanamayınca, yani alışkanlıklarının dışına çıkınca yapacakları hataları savunma odaklı hızlı hücumlarla cezalandırmak, tempoyu böyle arttırmak ve tabiki kontrol altında tutmak gerekecek.

Yine Üçlükler…

Efes bu sezon bir kez daha gördüğümüz üzere hücumda beslenen, buradan aldığı enerjiyle savuma dozajını arttıran bir ekip. Hücumda beklenen bu verimliliğin temelinde ise üçlük atışlar var. Lacivert beyazlılar ne zaman üst üste ve farklı isimlerden üçlükleri buluyorlar o zaman havaya girip önemli seriler yakalayabiliyorlar savunmada da enerjiyi yukarı çekerek. Sezon genelinde yüzde 39.3 ile üçlük isabeti kullanıyoruz ve ligin en iyi 2. takımı konumundayız. Alba da üçlük savunmasında vasat bir takım, rakiplerin yüzde 36.5 ile isabet bulmasına izin veriyor, bu alanda 11. sıradalar. Larkin, Bryant, Clyburn, Micic bu alanda olağan şüpheliler ama M’Baye, Singleton, Pleiss gibi bu konuda etkili uzunlarımızdan da ekstra katkılar almamız şart… Burada bir diğer önemli faktör ise Alba’nın vasat olan çember savunmasını değerlendirip iç-dış organizasyonları ile ceza atışları yaratmak olacak. Burada oynama ihtimali zayıf olan Beaubois’yı elbette arayacağız ama yine de Micic ve Larkin’in penetre pas oyunları sonrası diğer isimlerden bulacağımız ceza üçlükleri de Alba’nın zaten yüksek olmayan savunma direncini çabuk kırmamızı sağlayacaktır.