2023-24 Euroleague Sezonu: En İyi 10 Transfer

2023-24 Euroleague Sezonu: En İyi 10 Transfer

30 Eylül 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Beklendiği üzere yaz dönemi Turkish Airlines EuroLeague takımları için oldukça sıcak geçti.

Neredeyse her gün flaş transferler duyuruldu. Panathinaikos ve Kızıl Yıldız gibi yeniden yapılanan takımlar her oyuncuyla anıldı. Tabi diğer takımlar da önemli hamlelere imza attılar.

Avrupa’nın kulüpler düzeyindeki elit turnuvasında yer alan 18 kulübün tamamı yaz boyunca kadrolarını güçlendirmeye çalıştılar ve 2023-24 sezonunda bizleri çok daha kaliteli bir basketbol bekliyor olacak.

Gelin birlikte yaz döneminde yapılan en iyi 10 transfer bir göz atalım.

10. Nikola Milutinov

Erken tamamlanan transferler arasında Nikola Milutinov Olympiakos‘a geri döndü. Sırp pivot üç yılın ardından CSKA tarafından serbest bırakılmıştı ve bu transferin sinyallerini daha önce vermişti zaten.

Olympiakos, Moustapha Fall’a boyalı alanda bir partner bulmak için başka bir arayışa girmedi. Sırp uzunun geçmişte kulüpte sergilediği peformansa güvenmeyi tercih ettiler. 28 yaşındaki Milutinov 2015’ten 2020’ye kadar Kırmızılar için oynadı ve üst düzey bir pivot olarak ortaya çıktı.

Bir yıldan biraz daha uzun bir süre EuroLeague’in dışında kaldıktan sonra ligin yıldız pivotlarından biri olarak yeniden ortaya çıkması bekleniyor.

O ve Fall arasında Olympiakos pivot pozisyonu için muazzam seçeneklere sahip.

9. Jabari Parker

Öncelikle Jabari Parker’ın 2022-23 sezonunda forma giyemediğini hatırlatalım. Dolayısıyla 1 sezonu boş geçirdikten sonra şampiyonluk hedefiyle yola çıkan FC Barcelona‘ya uzanan yol kolay olmayacak onun için. Ama bunun onun kalitesi ve potansiyeli ile etkiliyeci bir transfer olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

28 yaşındaki Parker, 2014 NBA draftında ikinci sıradan seçildi. O zamandan bu yana ligde 321 maça çıktı. NBA’de sekiz yıl geçiren Parker’ın katkısı ise sınırlıydı. 2019-2022 yılları arasında sadece 31 maç oynadı. Diz sakatlıkları tam potansiyeline ulaşmasını engelledi.

Koç Grimau ile yeniden yapılanyama giden Barcelona, tamamen hazır bir oyuncuyla yola çıkamıyor ancak getirisinin muazzam olabileceğini de unutmayalım. Kesin olan bir şey var. Parker sağlıklı kalır ve EuroLeague’de yeteneklerini sergileyebilirse eninde sonunda NBA’e dönecektir.

8. Mathias Lessort

Mathias Lessort, Partizan ile yeniden doğduğu sezonu baştan sona domine etmişti. 27 yaşındaki Fransız uzun, Partizan’ın boyalı alandaki itici gücü oldu. Hem hücumda hem de savunmada sağlam performanslar sergiledi ve sezon boyunca enerji patlaması yaşadı.

2022-23 sezonunda EuroLeague’de maç başına 7.1 ribaundla bu alanda zirvedeydi. Ayrıca performans endeksi sıralamasında maç başına 19.1 ile MVP Sasha Vezenkov’un maç başına 21.5’lik derecesinin ardından ikinci sırada yer aldı. Zaten bu istatistiklerle de sezonun en iyi beşine seçildi.

Yeniden yapılanan Panathinaikos, 2022-23 sezonunun belki de en iyi pivotunu kadrosuna katmayı başardı. Yeni baş antrenör Ergin Ataman, Fransız uzuna özellikle ikili oyunlarda yeni transfer Kostas Sloukas’la birlikte ekstra güvenecektir.

Ayrıca Lessort arka arkaya parlak sezonlar geçirerek kendisini ligin en iyi uzunları arasına sokmak isteyecektir. Atina’da Yeşiller taraftarının desteğiyle oynamak, Belgrad’daki deneyimine çok benzeyen mükemmel bir eşleşme.

7. Darius Thompson

Baskonia’da harika bir sezon geçiren Darius Thompson, kısa sürede ligin elit guardları arasına girdi.

Amerikalı oyun kurucu EuroLeague’deki çaylak sezonunda ligin asist lideri oldu ve skor üretimi anlamında da etkili bir performans sergiledi. Bask ekibiyle olan kontratında buyout hakkı bulunan Thompson’la ilgilenen taraflar kapısını çaldı.

Anadolu Efes, 2+1 kontratla yıllık 2.3 milyon avroluk bir ücret karşılığında onu kadrosuna kattı. Vasilije Micic’in NBA’e gitmesi ve kadronun yeniden inşa edilmesi sürecinde Thompson mükemmel bir uyum olarak görüldü.

Erdem Can Micic ile oynama lüksüne sahip olmayacak ama yine de sunabileceği çok şey olan parlak bir oyun kurucu ile sezona başlayacak.

6. Juancho Hernangomez

Panathinaikos, Ergin Ataman’ı takımın başına getirmenin yanı sıra yaz döneminde kadroyu geliştirmeye kararlıydı. Madridli oyuncu da NBA’de istediği kontratı alamadığı için onların hedeflerinden biriydi. Yedi yılın ardından NBA’den ayrılan 27 yaşındaki Hernangomez ilk kez EuroLeague’de forma giyecek.

Movistar Estudiantes formasıyla 2016’da ACB’nin En İyi Genç Oyuncusu seçilen Hernangomez için NBA’e gitmek bir sonraki meydan okumaydı. Bir power forvet arayan Yunan kulübü, yeni gelen oyuncunun EuroLeague tecrübesi olmamasına rağmen turnayı gözünden vurdu.

Diğer yandan Hernangomez, 2017’den beri İspanya’nın Dream Team kıvamındaki milli takımının düzenli bir oyuncusu ve büyük uluslararası turnuvalarda üç madalya kazandı.

Çok etkileyici bir transfer ve koç Ataman’ın sisteminde 4 numaraların ne kadar önemli olduğunu düşündüğümüzde bu sezon sıkça ses getiren performanslara imza atacağını söyleyebiliriz.

5. Nikola Mirotic

Nikola Mirotic ile kim anlaşırsa anlaşsın zaten bu listede olacaktı!

Barcelona ile yollarını ayırmasının ardından adı bir çok takımla anıldı ama Karadağ asıllı İspanyol oyuncu bir çok takımın bütçesine göre pahalıydı, bu nedenle karmaşık bir transfer hamlesiydi. Yaz döneminin en uzun ve en ilginç hikayesini şekillendirdi. Sırp takımlarının ve Yunanistan temsilcilerinin onun için saha dışında da karşı karşıya geldiğini gördük…

Kendisine ve ailesine yönelik tehditleri gerekçe göstererek Partizan Mozzart Bet ile yaptığı ilk anlaşmadan geri adım atınca Olimpia Milano‘nun yolunu tuttu ve İtalyan deviyle üç yıllık bir sözleşme imzaladı.

32 yaşındaki tecrübeli yıldızın görevi Milano’yu yeniden Final Four potasına taşımak olacak.

4. Kostas Sloukas

Transferiyle en çok ses getiren isimlerden birisi Olympiakos’dan ayrılarak ezeli rakipleri Panathinaikos‘a transfer olan Kostas Sloukas’dı kuşkusuz.

Bu rekabet, taraf değiştirmeyi tercih eden her oyuncu için işleri özellikle karmaşık hale getiriyor. Tecrübeli guard da bir istisna değildi.

Kırmızılar’la yeni bir kontrat için pazarlık yaparken, Fenerbahçe’ye geri dönmek üzereyken sonunda Yeşiller’le anlaşmaya vardı.

En çok kazanan Yunan oyuncu olmak anlaşmanın özel bonusuydu.

Olympiacos ve Panathinaikos arasındaki güç dengesi bu hamleyle değişmiş gibi görünüyordu. Yeşiller önümüzdeki üç yıl boyunca Yunan oyun kurucuya sahip olacak.

Her şey göz önünde bulundurulduğunda, Sloukas belki de Yunanistan’da son yılların en büyük yerli transferi oldu.

3. Willy Hernangomez

Ses getiren bir başka transfer de Willy Hernangomez’in Barcelona‘ya ayak basması oldu.

29 yaşındaki Hernangomez transfer döneminin gözde isimlerinden biriydi ve sonunda İspanya’ya dönmeye karar verdi. NBA’de New York Knicks, Charlotte Hornets ve New Orleans Pelicans formalarıyla geçirdiği yedi yıl ve oynadığı 345 maçın ardından Avrupa’ya geri döndü.

Euroleague’i domine edebilecek kapasitede tecrübeli bir uzun. Real Madrid’de geçirdiği dönemden gelen EuroLeague tecrübesini NBA’de kazandıklarıyla birleştirince artık EuroLeague’de lider bir oyuncu olmaya aday. İşte tam da bu yüzden birçok takım onun hizmetleriyle ilgileniyordu.

Onun liderliğinde şuanda Barça’nın ön alan rotasyonu gerçekten korkutucu.

2. Facundo Campazzo

2022-23 sezonunun ortasında Avrupa’ya dönen Facundo Campazzo, Kızılyıldız’a katıldı. Başlangıçta serbest oyuncu olarak ses getiren Campazzo’nun Real Madrid‘e dönüşü kısa sürede onaylandı.

Arjantinli yıldız, Real Madrid’deki 2. dönemine başlıyor. 2014’ten 2020’ye uzanan ilk dönem, 2015 ve 2018’de iki EuroLeague şampiyonluğu içeriyordu.

Arjantinli oyun kurucu büyük teklifler aldı ama eski takımından aldığı yıllık üç milyon avroluk maaş anlaşmayı şekillendirdi. Yeni sözleşme 2026-27 sezonuna kadar sürecek.

32 yaşındaki Campazzo’nun İspanya’nın başkentindeki önceki dönemiyle aynı ya da daha iyi olması bekleniyor. Yaratıcılığı, son EuroLeague şampiyonu için oyunu yukarı çekecek gibi görünüyor. Bu arada, Sergio Llull ve Sergio Rodriguez da sonsuza dek buralarda olmayacaklar….

1.Kemba Walker

AS Monaco gelecek sezon için Kemba Walker’ı transfer ederek yazın en büyük şovunu yapmış oldu!

Başka bir bakış açısıyla aşırı kalabalık bir arka alan eleştirisi yapılabilir ya da sakatlık sorunları gündeme gelebilir ama yine de sadece La Roca Takımı için değil tüm Euroleague için etkileyici bir hamle.

Walker gibi oyuncular için genelde denizaşırı ülkelerde oynama ihtimali ilgi çekici değildir. O, birçok ödüle sahip ve NBA’de çok sayıda sağlam sezon geçirmiş bir oyuncu ve son yıllardaki düşüş trendine karşı reaksiyon vermek istiyor. EuroLeague farklı bir meydan okuma ama o her seviyede fark yaratabilecek bir yıldız. Sağlıklı kalması taraftarlar için keyifli bir baskebol ve rakipler için kesinlikle bir sorun olacaktır.

Walker, 2011 NBA draftında dokuzuncu sıradan seçildikten sonra 2017’den 2020’ye kadar dört kez All-Star oldu ve 2019’da All-NBA Üçüncü Takımı’na seçildi. NCAA’de ise 2011 yılında Connecticut ile şampiyonluk yaşadı. Charlotte Hornets, Boston Celtics, New York Knicks ve Dallas Mavericks NBA’deki durakları oluşturdu.