2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Brezilya

2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Brezilya

24 Ağustos 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Brezilya, 2023 FIBA Dünya Kupası’na arka alandaki derinliği ve liderliğiyle fark yaratmaya geliyor.

Kadro

Raul Neto, Bruno Caboclo, Marcelinho Huertas, Yago Santos Brezilya kadrosunda öne çıkan isimler.

Neto, Marcelinho ve Santos Dünya Kupası’ndaki en etkileyici guard üçlüsü olabilir. Oyun kurucu pozisyonunda oyuncuların süreleri paylaşıyor olması önemli bir avantaj olacak.

Neto ve Marcelinho daha iyi bilinen guardlar olsa da Yago’nun yıldızı son Dünya Kupası’nda gösterdiği performans ve Amerika Elemeleri’ndeki kahramanca mücadelesi nedeniyle yükseliyor.

Brezilya’nın elemeleri geçebilmek için kazanmak zorunda olduğu ABD’ye karşı oynanan son maçta yay gerisinden kullandığı beş şutun dördünü sayıya çevirerek 17 sayı üretti ve sekiz asist yaptı. Amerika Kıtası Elemelerinde 10 maçta oynadı ve uzun mesafeden neredeyse yüzde 40 ile şut atarken 9.8 sayı ortalaması yakaladı. Ayrıca maç başına 5.1 asistle takımının asist lideri oldu. Almanya’da Ulm formasıyla Caboclo ile birlikte oynadı ve takımı lig şampiyonluğuna taşıdı.

Ayrıca, Amerika Basketbol Şampiyonlar Ligi’ni kazanan Brezilya kulübü Sesi Franca’dan takım arkadaşları olan George de Paula (yeni sezon da Ulm’da forma giyecek) ve Lucas Dias da kadroda yer alıyor.

Ucu Açık Soru

Brezilya’nın uzunları hücumda yeterince üretip savunmayı sağlamlaştırarak bu takımın Birinci Tur’da İspanya, İkinci Tur’da da muhtemelen Fransa ve Kanada ile mücadele etme şansını yakalamasını sağlayabilecek mi?

Gustavo Conti baş antrenör olarak katıldığı ilk büyük turnuvada başarılı olabilecek mi?

Brezilya Güney Sudan ve Avustralya’yı yendi – evet, Boomers’ı! – ve Venezuela’yı mağlup etti.

Avustralya’yı 90-86 mağlup eden Brezilya’da Caboclo 20 sayı ve 12 ribaund, ülkenin en tecrübeli oyuncularından keskin nişancı Vitor Benite ise 17 sayıyla oynadı. Yago da dokuz sayısına ek olarak sekiz asist yaptı.

Hazırlık maçlarında alınan galibiyetler özgüveni arttırıp takımın Dünya Kupası’nda başarı şansı yakalamasına yardımcı olabilir mi?

Olumlu Senaryo

İyimser senaryo?

Brezilya arka alandaki 3 başlı guard canavarına büyük ölçüde güveniyor ve sadece G Grubundan değil, aynı zamanda İkinci Tur L Grubundan da Çeyrek Finale yükselmek için büyük bir yol kat ediyor. Arka alandaki derinlikleri sayesinde, giren çıkanı aratmıyor ve üretimde neredeyse hiç düşüş yaşanmıyor.

Güney Amerikalıların farklı jenerasyonlardan oyuncuları – bazıları daha tecrübeli ve diğerleri milli takımın geleceğinin bir parçası olarak ortaya çıkıyor – güzel bir şekilde bir araya geliyor ve Brezilya’nın altıncı olduğu 2014’ten bu yana Dünya Kupası’ndaki en iyi derecesi için emeklerinin meyvelerini görmek için birlikte verimli oynamanın güzel örneklerinden birini sunuyor.

Gerçekler mi?

Güney Sudan’a karşı alınan son galibiyette Brezilya yay gerisinden iyi şut attı (12-29) ve guardlar topu dağıtma konusunda iyi iş çıkardı (Huertas dokuz, De Paula dört asist yaptı). Avustralya karşısında Brezilya 35’te 16 ile (yüzde 45) üçlük isabeti buldu.

Kötü Senaryo

Brezilya Çeyrek Finallere geri dönemez.

Birinci Tur gruplarını ilk iki sırada bitirirler ancak İkinci Tur’da Fransa ve Kanada’yı geçmek için yeterli güce sahip değillerdir.

Caboclo gerekli olan süper yıldız seviyesine çıkamıyor ve Neto ne kadar iyi ve yetenekli olsa da 2016 Olimpiyatlarından bu yana ülkesi için oynamadığı için kimya departmanında sıkıntı yaşıyor.