2023 Dünya Kupası Takım Analizi: İran

2023 Dünya Kupası Takım Analizi: İran

24 Ağustos 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

2023 FIBA Dünya Kupası‘na katılmaya hak kazanmak, İran‘ın toplamda dördüncü ve üst üste de dördüncü katılımı, başlı başına bir başarı. Bu, ülke adına tüm zamanların en iyi pivotu Hamed Haddadi’yi milli takım forması ile son izleyişimiz olabilir.

Kadro

İran’ın kadrosunda mevcut jenerasyon oyuncularından üç önemli isim yer alıyor: Haddadi, Arsalan Kazemi ve Behnam Yakhchali.

İran’ın kampında ayrıca genç milli takımın yıldızı Mohammad Amini de bulunuyor ve bu oyuncu henüz A milli takımda ilk maçına çıkmadı. Haddadi oynamayı bıraktığında, Amini İran basketbolunun yüzlerinden biri haline gelebilir.

Ucu Açık Soru

Çekirdek oyuncular Haddadi ve Kazemi sırasıyla 38 ve 33 yaşlarındayken, Amini, Matin Aghajanpour (11 üst düzey milli takım maçı) ve Jalal Agha Miri (beş üst düzey milli takım maçı) gibi İran’ın genç nesli bu Dünya Kupasını kariyerleri için bir sıçrama noktası olarak kullanabilir ve İran’ın Asya’nın güç merkezlerinden biri olarak kalmasına yardımcı olabilir mi?

Olumlu Noktalar

İran, G Grubu’ndaki açılış maçında Brezilya ile karşılaşarak Dünya Kupası’ndaki beklentileri hakkında bir fikir edinecek. Ana üçlülerinin tüm silindirleri çalıştırarak sahaya çıkmasını isteyecekler, özellikle de uzunları boyalı alanda verimli kullanmaya çalışacaklar. Bu da onları ilk maçtan bir üst tur için umutlandırabilir. Bunu Fildişi Sahili’ne karşı alınacak bir başka galibiyet izleyebilir ve 2-0’lık bir başlangıçla “Team Melli”nin Grup Aşaması’ndan yükselmesi anlamına gelebilir ki bu da ülke için tarihi bir başarı olacaktır.

Olumsuz Faktörler

İran’ın yükü taşıması büyük ölçüde yıldızlarına bağlı olduğu için takımlar onlara odaklanıyor ve daha az deneyimli oyuncuları öne çıkmaya zorluyor. Bu durum Haddadi’yi hak ettiği Dünya Kupası uğurlamasını alamama tehlikesiyle karşı karşıya bırakırken İran’ı da İlk Tur’da turnuvaya veda etme tehlikesiyle karşı karşıya bırakacak. Büyük adam zaten sakatlıktan yeni çıktı, bu yüzden takım arkadaşlarının yıldızlarının üzerindeki baskıyı olabildiğince azaltmasına gerçekten ihtiyacı var.

Son Dünya Kupası’nda son şampiyon İspanya’yı neredeyse yenecek olan İran, İlk Tur’da onlara ya da Brezilya’ya karşı sürpriz bir sonuç elde edemezse, 17-32. Klasman Turu onların kaderi olabilir ve bu da taraftarların takımın bir sonraki adımı atıp atmayacağını merak etmesine neden olur.