2023 Dünya Kupası Takım Analizi: İspanya

2023 Dünya Kupası Takım Analizi: İspanya

24 Ağustos 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

İspanya 2019 Dünya Kupası’nı kazandı ve geçtiğimiz yaz EuroBasket 2022’de zafere ulaştı.

FIBA Dünya Sıralamasında 1. sırada yer alan İspanya, FIBA Dünya Kupasını üst üste iki kez kazanan dördüncü ülke olmaya çalışacak.

Kadro

İspanya’nın 16 kişilik hazırlık kadrosunda Hernangomez kardeşler, Willy ve Juancho, Memphis Grizzlies’ten Santi Aldama ve Oklahoma City Thunder tarafından geçtiğimiz günlerde serbest bırakılan eski Real Madridli Usman Garuba gibi birçok yetenek var. Ayrıca Rudy Fernandez ve Sergio Llull gibi kariyerlerinde birçok başarıya imza atmış tecrübeli oyunculara da sahipler.

2019 Dünya Kupası MVP’si Ricky Rubio da kadroda yer alıyordu ancak bu yaz mental sağlık nedenleriyle kariyerini askıya aldı. Bunun üzerine yetenekli genç guard Juan Nunez İspanya kadrosuna dahil edildi.

Nunez ilk milli maçına Avrupa Elemeleri’nde çıktı ve sonrasında beş maçta oynadı. Bu onun daha fazla tecrübe kazanması için bir şans olabilir. Nunez 13 Ağustos’ta Malaga’da oynanan Dünya Kupası hazırlık maçında ABD’ye karşı da iyi oynamıştı.

Ucu Açık Soru

Rubio’nun ve geçen yılın en iyi oyun kurucularından biri olan, EuroBasket All-Star Beşine seçilen Lorenzo Brown’un yokluğu, İspanya’nın son iki şampiyonluk yolculuğundaki en önemli iki oyuncusundan yoksun olduğu anlamına geliyor.

İspanya, Brezilya (1959, 1963), Yugoslavya (1998, 2002) ve ABD’nin (2010, 2014) ardından üst üste iki Dünya Kupası kazanan dördüncü ülke olacaksa, bir oyun kurucunun ya da koç Scariolo tarafından bu rolü üstlenecek çeşitli oyuncuların güçlü ve iddialı oyununa ihtiyaç duyacak.

İspanya’nın ilk üçte bitirmesine karşı bahse girmek akıllıca değil. Son 10 FIBA etkinliğinin sekizinde podyumda yer aldılar. Tarihin tekerrür edeceğine inanıyorlar, bir kez daha ilk 3’e girmeyi ve hatta belki bir şampiyonluk daha kazanmayı umuyorlar.

İki hazırlık maçında Venezuela’yı 30 sayı ve Slovenya’yı 20 sayı farkla yenmeleri FIBA Dünya Sıralamasının 1 numaralı takımı için cesaret verici bir işaretti. ABD karşısında üç çeyrek sonunda İspanya Malaga’da sadece 73-72 gerideydi. ABD maçı 98-88 kazanırken, İspanya’nın performansında beğenilecek çok şey vardı. Nunez sekiz sayı ve beş asist, Alberto Diaz ise altı sayı ve üç asistle oynadı.

İspanya toplamda 29 asist yaparak pas trafiğini kurabildiğini kanıtlamış oldu.

Olumlu Noktalar

İspanya’nın gücünün önemli bir kısmı, rekabet ne olursa olsun kazanma deneyimine sahip olmalarından geliyor. Bu onların DNA’sında var. Omuzlarında ağır bir hedef olacak, ancak uyumlu bir birim olarak ve geçmiş başarılardan doğan güvenle oynayarak hedefe ulaşabilirler.

FIBA tarihinin en iyi koçlarından biri olan Sergio Scariolo’ya sahip olmaları da bu konuda yardımcı oluyor. İspanya’nın geçen yıl EuroBasket’teki başarısında onun da payı çok büyüktü. Bu onun koç olarak kazandığı dördüncü EuroBasket şampiyonluğuydu. Ayrıca İspanya’yı 2019 dünya şampiyonluğuna, 2012 Olimpiyat gümüş madalyasına ve 2016 Olimpiyat bronz madalyasına taşıdı.

İspanya, Dünya Kupası’nda Çeyrek Finale ulaşırsa, 1998’den bu yana bunu yedinci kez başarmış olacak. kupayı kaldırmaları halinde ise tarihlerinde ve aslında 2006’dan bu yana üçüncü kez kaldırmış olacaklar.

Olumsuz Faktörler

Eğer İspanya Birinci Tur’da hata yapar ve Brezilya, İran ya da Fildişi Sahili’ne kaybederse, İkinci Tur’daki tüm maçlarını kazanmak zorunda kalabilir ki bu da bir sonraki rakipleri Fransa, Kanada, Letonya ve Lübnan’dan oluşan H Grubu’ndan geldiği için oldukça zor olacaktır.