2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Güney Sudan

2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Güney Sudan

24 Ağustos 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Güney Sudan, 2023 FIBA Dünya Kupası’nda ilk kez dünya sahnesine çıkarken hiç bilmediği sulara giriyor.

Yine de oyunun en genç ülkesi, bir Külkedisi olmadığını, aksine Afrika Elemeleri’nden bu yana pek çok takviye ile yükselen bir güç olduğunu göstermeye hazır olacak.

Kadro

Sudan, 12 maçın sadece 1’ini kaybederek Afrika Elemelerinin en büyük sürprizi oldu ve baş antrenör Royal Ivey kadronun çekirdeğini yine kullanabilecek. Bu çekirdeğin başında kaptan Kuany Kuany, Nuni Omot, Deng Acuoth ve Mareng Gatkuoth yer alıyor – son üçlü 12 elemenin tamamında oynadı.

Bu başarılı çekirdek kadroya rağmen Güney Sudan Basketbol Federasyonu Başkanı Luol Deng boş durmadı. İlk olarak kadroya, geçen sezon Los Angeles Lakers’ta oynadığı 68 maç da dahil olmak üzere son dört yılda altı takımda 147 NBA maçına çıkan Wenyen Gabriel gibi önemli bir takviye yaptı. Ayrıca son iki sezonda üç NBA takımında forma giyen Carlik Jones’u da devşirme statüsünde kadrosuna kattı.

Deng ayrıca her ikisi de genç milli takım düzeyinde Kanada için oynayan Marial Shayok ve Emmanuel Akot’u da takıma katılmaya ikna etti. Güney Sudan kadrosunda ayrıca 2019 Dünya Kupası Asya Elemeleri’nde Avustralya adına birkaç maçta forma giyen Güney Sudan vatandaşı Mangok Mathiang da yer alıyor.

Ucu Açık Soru

Güney Sudan ilk kez Dünya Kupası sahnesine çıkmaya nasıl tepki verecek, özellikle de Afrikalı takımlar FIBA’nın en önemli organizasyonunda yıllar boyunca pek başarılı olamamışken? Bir ülke olarak 2011’de kurulduktan ve Aralık 2013’te FIBA’ya katıldıktan sonra, takım 2021’de ilk FIBA AfroBasket’inde Çeyrek Finale ulaştı ve ardından Afrika Elemelerinde başarılı oldu.

Elemelerde hiç zorlanmadı: AfroBasket 2021 Çeyrek Finallerinde 15 sayı farkla yenildikleri Tunus takımını bu kez iki kez yendiler; Mısır ve Kamerun’u da iki kez mağlup ettiler ve tek maçlarını Senegal’e üç sayı farkla kaybettiler. Şimdi Dünya Kupası’nda B Grubu’ndaki rakipleri Porto Riko, Çin ve Sırbistan. Parlak Yıldızlar lakapları gibi parlayabilecekler mi?

Olumlu Noktalar

Güney Sudan kampında iyimserlik hakim. Takımın gerçekten kaybedecek hiçbir şeyi yok ve dünyanın önüne çıkmasıyla kazanacağı çok şey var. Afrikalıların Çin, Porto Riko ve Sırbistan’dan oluşan zor ama aşılması imkansız olmayan bir grubu var – bir sonraki aşamaya ulaşmak için ilk ikide bitirmeleri gerekiyor.

Parlak Yıldızlar, özellikle vatandaşları ve dünyanın dört bir yanındaki yurttaşları için büyük bir umut ışığı olma hedefine odaklanabilirse, işi bitirmek için yeterli yeteneğe sahip olduklarını söyleyebiliriz.

Kötü Senaryo

Seviye çok yüksek ve hala tecrübesiz olan oyuncular en kritik anlarda beklenen performansı gösteremiyor. Sırbistan’ın favori olduğu gruba Porto Riko karşısında .ok önemli bir maça çıkacaklar, Dünya Kupasına başlamak için zor bir maç!

Orta Amerikalılar ezilmeyecek ve hataları cezalandıracak, bu yüzden Güney Sudan hazır olmalı. Eğer bu galibiyeti alamazlarsa, muhtemelen ikincilik için üçlü bir beraberlik bulmak zorunda kalacaklar.