2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Gürcistan

2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Gürcistan

24 Ağustos 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Gürcistan, FIBA Dünya Kupası’ndaki ilk maçında büyük sahneye ait olduğunu kanıtlamaya çalışacak.

Kadro

Milli takım formasını giyen ülkenin gelmiş geçmiş en iyi basketbolcularından ikisi, Tornike “Toko” Shengelia ve Giorgi Shermadini, bu turnuvada da takıma liderlik edecekler.

Tecrübeli oyuncular Avrupa Elemeleri’nde takımın en skorer oyuncuları arasındaydı. Shengelia maç başına 19.5 sayı ve 7.6 ribaund ortalamaları yakalarken, Shermadini de 16.3 sayı ortalamasıyla takımın ilk Dünya Kupası’na katılmasına yardımcı oldu.

İki yıldıza genç ikili Goga Bitadze ve Sandro Mamukelashvili’nin yanı sıra tecrübeli guardlar Duda Sanadze, Thadd McFadden ve 22 yaşındaki oyun kurucu Rati Andronikashvili eşlik edecek.

Ucu Açık Soru

Parlak ışıklar Gürcistan’ı ne kadar etkileyecek?

2019’da ilk kez katılan Karadağ ve Çek Cumhuriyeti sırasıyla 25. ve 6. oldu. Çekler Çeyrek Finalde Avustralya’ya yenilmişti. Gürcistan ilk sonuçlar açısından ilkini mi yoksa ikincisini mi tekrarlayacak?

Gürcistan’ın elinde hem Avrupa’da hem de NBA’de başarılı olan yıldızlar var. Kadronun kalitesi konusunda hiçbir şüphe olmasa da, ilk kez büyük sahnede oynayacakları için deneyim ve derinlik endişe kaynağı olacak. Bu kadar tehlikeli rakiplerin olduğu bir turnuvada ilk kez oynamanın tecrübe eksikliğini nasıl kaldıracaklar?

Letonya, Güney Sudan ve Yeşil Burun da Dünya Kupası’na ilk kez katılıyor, yani Gürcistan bu konuda yalnız değil.

Olumlu Noktalar

Yunan koç Ilias Zouros’un çalıştırdığı Gürcistan’da dakikaların çoğunu Avrupa’nın en büyük yıldızlarından biri olan Shengelia ve İspanya Liga Endesa’da ligin en değerli oyuncusu seçilen Shermadini gibi tecrübeli oyuncular alacak. Bitadze, Mamukelashvili, McFadden ve Sanadze de dahil olmak üzere diğer herkes harika bir destek kadrosu olmalı. McFadden kesinlikle dış şutlarıyla fark yaratacaktır.

Mamukelashvili FIBA EuroBasket 2022’de maç başına 15.2 sayı ve 11.0 ribaund ile takımına liderlik etti. Bitadze de aynı turnuvada maç başına 10.0 sayı, 6.8 ribaund ortalamaları ve 13.8 reytingiyle takımın en verimli oyuncularından biri oldu.

Elbette, Elemelerde 12 maçın tamamında oynayan ve 18.8 sayı, 3.6 ribaund, 4.3 asist ve 1.3 top çalma ortalamaları yakalayan McFadden’ın varlığı onlar adına çok önemli.

Yani bu seviyede ilk kez boy gösterecek bir takım için oldukça umut verici bir çekirdeğe sahipler.

Olumsuz Faktörler

Gürcistan için en büyük endişe derinlik. Geçen yıl EuroBasket 2022’de Shengelia sakatlanıp forma giyemeyince diğer yıldızlar çok fazla dakika aldılar (Mamukelashvili ve McFadden için maç başına ortalama 35 dakika). Bu da Dünya Kupası gibi doğası gereği hem zihinsel hem de fiziksel olarak çok fazla dayanıklılık gerektiren bir yarışma için endişe yaratıyor.

Elbette Yeşil Burun Adaları ve Venezuela’ya karşı oynanacak iki İlk Tur maçı, Gürcistan’ın güçlü bir başlangıç yapabileceği anlamına geliyor. Gürcistan’ın Dünya Kupası macerasının başarılı olması için yedek kulübesinin de katkı sağlaması gerekecek.