2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Venezüela

2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Venezüela

24 Ağustos 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Venezüela, Japonya’nın Okinawa kentinde düzenlenecek 2023 FIBA Dünya Kupası‘nda sahaya çıkarak uluslararası basketbolda bir kez daha varlığını kanıtlamaya çalışacak.

Kadro

Rio de Janeiro Olimpiyatları’na katılmayı garantilemek için 2015 FIBA AmeriCup’ı kazanan ülke, bu başarısını 2019 Dünya Kupası’na katılarak sürdürdü ve burada İkinci Tur’a yükselip 14. oldu.

Sekiz yıl önceki AmeriCup takımından altı oyuncuyu kadrosunda bulunduran Venezuela için tecrübe hiç de az değil. Bunlar Nestor Colmenares, Windi Graterol, Heissler Guillent, Miguel Ruiz, Gregory Vargas ve David Cubillan. Bu altı oyuncudan sadece Cubillan 2019 Dünya Kupası takımında yer almadı.

Michael Carrera, Jhornan Zamora, Pedro Chourio ve Anthony Perez 2019 Dünya Kupası kadrosunda yer almıştı ve yine turnuva kadrosunda bulunuyorlar.

2019’da da takımın başında olan Koç Fernando Duro’nun kadrosunda bu kez genç oyuncular da var. Garly Sojo ve Yohanner Sifontes gelecek vaat eden gençler.

Ucu Açık Soru

Venezuela 2019’dan daha iyisini yapıp Çeyrek Finale yükselebilecek mi? Takım hazırlık dömeminde galibiyet almakta zorlandı, Angola, Arjantin, İspanya, Fransa, Avustralya ve Güney Sudan’a yenildi.

Venezuela’nın Grup Aşamasında Çin ve Fildişi Sahili ile karşılaştığı ve her iki takımı da yenerek Polonya’nın ardından ikinci bitirip İkinci Tura yükseldiği 2019’a benzer şekilde, Güney Amerika ülkesinin Okinawa’da ilerleme şansı yüksek.

Venezuela, Birinci Tur grubunda Slovenya’ya karşı güçsüz olacak ancak Dünya Kupası’na yeni katılan Yeşil Burun Adaları ve Gürcistan’a karşı kazanmaları sürpriz olmayacaktır.

Fakat İkinci Tur havuzunu ilk iki sırada bitirmeleri, eğer ilerlerlerse, Almanya, Avustralya, Finlandiya ve Japonya’nın bulunduğu “ölüm grubu” ile kesiştikleri için son derece zor olacaktır.

Olumlu Noktalar

Venezuela fiziksel oyununa ve sert savunmasına güvenebilir, rakipleri top kayıplarına zorlayabilir ve geçiş hücumlarında sayı üretebilir. Maç başına 10.7 top çalma ile Amerika Elemeleri’nde birinci sırada yer alıyorlardı.

Dünya Kupası’nda daha önce yer almış tecrübeli oyunculardan büyük performanslar alabilirler. Bir önceki turnuvada Guillent ve Carrera sırasıyla maç başına 13.0 sayı ve 10.2 sayı ile skor liderliğini üstlenirken, Guillent maç başına 6.2 asist ile takımın asist lideri oldu. Ruiz de maç başına 7.6 ribaund ile Venezuela’nın ribaunt lideri oldu.

Venezuela’nın Carrera, Colmenares ve Vargas’ın savunmada ve pota altında her zamanki sertliklerini göstermelerine ihtiyacı var.

Duro’nun takımı ayrıca 2019’da maç başına sadece 11 top kaybı ortalamasıyla oynarken yaptığı gibi yine topun değerini bilmek zorunda.

Kötü Senaryo

FIBA Dünya Sıralamasında 17. sırada yer alan Venezuela, 32. sıradaki Gürcistan karşısında zorlanabilir. Duro’nun takımı, dünya 64 numarası Yeşil Burun Adaları’nın dev pivotu Edy Tavares ile rekabet edebilecek alçak postta bir oyuncuya ya da etkili bir plana sahip olmayacak.

Zorlanan hücum, Avustralya ve İspanya’ya karşı iyi şeyler gösteren Garly Sojo’nun kadroda olmasıyla bile asla hareketlenmeyebilir. İş sayı üretmeye geldiğinde birilerinin öne çıkması gerekecek.