2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Slovenya

2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Slovenya

24 Ağustos 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Slovenya, Çin’deki FIBA Dünya Kupası’nı kaçırdıktan dört yıl sonra büyük turnuvaya geri döndüğü için motivasyon sıkıntısı çekmiyor.

Kadro

Luka Doncic’in son altı yıldaki yükselişi göz önüne alındığında, bu turnuvada onun liderlik edeceği Slovenya da bir çok basketbolsever tarafından madalya adaylarından biri olarak görülüyor.

Dallas Mavericks’in yüzü olan Doncic’e, Tokyo Olimpiyatları Yarı Finalleri’nde milli takımın vazgeçilmez parçaları olan keskin şutör Klemen Prepelic, pivot Mike Tobey, forvet Jaka Blazic ve guard Zoran Dragic eşlik ediyor.

Oyun kurucu 22 yaşındaki Ziga Samar da koç Aleksander Sekulic için önemli dakikalar kaydedebilir.

Hazırlık döneminde maalesef önemli parçalardan birisi olan Vlatko Cancar’ı sakatlığa kurban verdiler.

Ucu Açık Soru

Slovenya podyuma geri dönebilecek mi?

2017’de ilk kez FIBA EuroBasket’i kazandıktan sonra Slovenya 2019 Dünya Kupası’na katılamadı, Tokyo Olimpiyatları’nda yarı finalde Fransa’ya karşı son nefeste kaybetti ve ardından Bronz Madalya Maçı’nda Avustralya’ya yenildi. Slovenya daha sonra EuroBasket 2022 çeyrek final maçında da Polonya tarafından soğuk bir duşun altına sokuldu.

Olumlu Noktalar

Bu sonuçlara rağmen Slovenya tehlikeli bir takım olmaya devam ediyor çünkü kadroda 2017’den beri takımın lideri olan Doncic’ten daha fazlası var.

Elbette, son dönemdeki başarıları büyük ölçüde Doncic’in parlaklığına atfedilebilir ancak 2017 EuroBasket şampiyonluğunda kilit adam olan Prepelic’e de sahipler ve Dragic, Blazic ve Tobey de onlara destek veriyor. Tobey ve Dragic Tokyo’da çift haneli sayı ortalamasına ulaşan beş oyuncu arasındaydı.

Doncic’in olmadığı Avrupa Elemeleri’nde, Samar’ın Almanya’ya karşı alınan galibiyette yıldızlaştığı ve her yönüyle sağlam bir performans sergilediği bir dönemde Dünya Kupası biletini kaptıklarını da belirtmek gerekir.

Olumsuz Faktörler

Zaman zaman rakiplerini sahadan silen bu takımda bolca tecrübe var, hedeflemeleri gereken şey ise sağlıklı olmaktır.

Evet. Bu kadar basit. Sadece EuroBasket’te Slovenya son 16 turunda Zoran Dragic’i sakatlık nedeniyle kaybetti ve Çeyrek Finalde Polonya’ya kaybettikleri maçta sadece 11 oyuncuyla mücadele ettiler. Doncic’in o maçta sırt sakatlığıyla oynaması da tabiki performansının düşmesine neden olmuştu.

Eğer hepsi sakatlıktan uzak kalsaydı bu seferin nasıl sonuçlanacağını merak etmemek elde değil. Ancak bunların hepsi artık geçmişte kaldı. Slovenler 2010 ve 2014’teki Çeyrek Final derecelerini geliştirmeye çalışacaklar.