2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Yeşil Burun Adaları

2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Yeşil Burun Adaları

24 Ağustos 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

2023 FIBA Dünya Kupası‘na katılan en küçük ülke, merakla beklenen ilk turnuvasında sürpriz yapmak istiyor.

Nüfusu 570,000’in biraz üzerinde olan bir ülke Yeşil Burun Adaları, 25 Ağustos’ta başlayacak olan turnuvada dünyanın en iyileriyle mücadele ederken ilerlemek ve halkını gururlandırmak istiyor.

Kadro

Walter ‘Edy’ Tavares’in başını çektiği Blue Sharks kadrosunda Afrika Elemeleri’nde mücadele eden çekirdekteki isimler de yer alıyor.

Real Madrid’in pivotuna eşlik edecek olan Ivan Almeida ve Joel Almeida da elemelerdeki 10 maçın tamamında forma giyerek takımın 6-4’lük dereceyle turnuvayı tamamlamasına yardımcı oldular ve geçtiğimiz Şubat ayında oynadıkları son maçta Fildişi Sahili’ni 79-64 yenerek Dünya Kupası’na ilk kez katılmayı garantilediler.

Yeşil Burun Adaları bu üçlünün performansına bağlı olarak ilerleyecek. Fidel Mendonca, Kenneti Mendes, Anderson Correia Will Tavares de onlara destek olmaya çalışan isimler olacaklar.

Ucu Açık Soru

Bu oyuncuların bireysel deneyimleri düşünüldüğünde, ilk kez Dünya Kupası’na katılan bu topluluk ilk sahnelerinde bir Sindirella koşusu yapabilecekler mi? En hafif tabirle merak uyandırıcı bir takım olduklarını söyleyebiliriz. Ancak diğer taraftan ilk turda işlerinin fazlasıyla zor olacağını da belirtmek lazım.

The Blue Sharks, FIBA Dünya Sıralamasında 7. sırada yer alan Avrupa’nın güçlü ülkesi Slovenya, yeni katılımcılarında Gürcistan ve uzun süredir Amerika kıtasında mücadele eden Venezuela’nın da bulunduğu F Grubunda yer alıyor.

Gürcüler ayın 26’sındaki ilk sınavları olacak ve bu maçtan alacakları sonuç kesinlikle FIBA’nın en önemli etkinliğindeki gidiş yönlerini belirleyecek.

Olumlu Senaryo

Elbette ilk kez katılmanın verdiği tecrübe eksikliği var ama Yeşil Burun Adaları son yıllardaki başarıları göz önüne alındığında Dünya Kupası’na moralli ve hazır geliyor.

Takım FIBA AfroBasket 2021’de sürpriz bir başarıya imza atarak 2007’deki bronz madalyadan bu yana ilk kez yarı finale yükseldi. Sonunda turnuvayı dördüncü sırada tamamladılar.

2.21m boyundaki Edy Tavares de bu koşunun önemli bir parçasıydı, öyle ki sonunda turnuvanın All-Star Beşi’nde yer aldı.

Tavares kuşkusuz takımın en önemli kozu. Afrika Elemelerinde maç başına 14.7 sayı, 11.7 ribaund ve 2.3 blok ortalamaları yakaladı.

Blue Sharks rakiplerini şaşırtmayı umarken onun geniş omuzlarına ağır bir yük binecek.

Savunmalar büyük olasılıkla birden fazla oyuncuyla onun etrafını saracak, bu yüzden takımdan başka birinin onun varlığının yaratabileceği fırsatları değerlendirmesi gerekecek.

Tavares savunma tarafında da bir faktör olacak. Onun içerideki varlığı, takım arkadaşlarının onun ortada olduğunu bilerek çembere yapılan sürüşlere karşı agresif olmalarını sağlayacak. Tek yapmaları gereken faul probleminden uzak durmak.

Ülkenin umudu o.

Olumsuz Faktörler

Tecrübe, Dünya Kupası’na ilk kez katılacaklar için büyük bir endişe kaynağı ancak Tavares ve ekibini etkileyebilecek ya da etkilemeyecek bir başka konu daha var: yaş.

Yeşil Burun Adaları bu yılki turnuvanın en yaşlı takımlarından biri olabilir. Hala katkı sağlayabileceklerine şüphe yok. Ama Joel Almeida 37 yaşında. Ivan Almeida da geçen Mayıs ayında 34 yaşına girdi. Edy Tavares ise 31 yaşında. Derinlik konusunda da endişeleri olan bir takım için iyi değil.

Takımın Birinci Tur’da Slovenya ve Gürcistan gibi daha genç oyunculara sahip rakiplere karşı nasıl mücadele edeceğini görmek ilginç olacak.