2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Japonya

2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Japonya

23 Ağustos 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Japonya, Okinawa’da düzenlenecek 2023 FIBA Dünya Kupası‘nda “ölüm grubuna” ev sahipliği yaparken taraftarlarının desteğiyle ayakta kalmaya çalışacak.

Çok zor bir sınav var olacak önlerinde. Çünkü ilk Tur E Grubundaki rakipleri Almanya, Avustralya ve Finlandiya…

Kadro

Japon koç Tom Hovasse’nin çok ilginç bir kadrosu var; aralarında lig MVP’si Yuki Kawamura ve eski MVP Yuki Togashi’nin de bulunduğu Japonya Ligi’nde mücadele eden oyuncularla dolu bir kadro.

Ayrıca 2.03m boyundaki forvet Yuta Watanabe de birkaç yıllık NBA tecrübesine sahip. Geçtiğimiz sezonu Brooklyn’de geçiren Watanabe, geçtiğimiz ay Phoenix Suns ile sözleşme imzaladı.

Amerikan kolej basketbolunda Nebraska Cornhuskers’ta son sınıf öğrencisi olan keskin şutör guard Keisei Tominaga, oyun kurucu Kai Toews ile birlikte kadroda yer alıyor. İkili geçen yıl Jakarta’da düzenlenen FIBA Asya Kupası 2022’de Japonya’yı temsil etmişti.

Ucu Açık Soru

Japonya fiziksel dezavantajların üstesinden gelip bir ya da iki maç kazanarak İkinci Tura yükselebilecek mi?

Perşembe günü Fransa’ya karşı oynanan hazırlık maçında Hovasse Amerikalı uzunlar Luke Evans ve Josh Hawkinson’ı (Dünya kupasında yer alamayacak) oynattı. Alçak post oyununun onlar adına bir güç olmayacağı açık.

Japonya başka şekillerde de başarılı olabilir. Eğer rakiplerini daha hızlı bir tempoda oynamaya zorlayabilirlerse ve dış şutlarda istedikleri yüzdeyi yakalayabilirlerse, maçları kazanma şansları olacaktır.

Taraftarların izleyeceği oyunculardan biri, geçtiğimiz sezonu NBA G-League’de Texas Legends ile geçiren Baba. Baba aynı zamanda Avustralya NBL’de de oynadı ve bu nedenle farklı basketbol stilleri konusunda deneyimleri var.

Yüksekten uçan forvet zaman zaman göz kamaştırıyor. Üç sayılık atışlar da dahil olmak üzere oyununun her alanında kendini geliştirdi.

Olumlu Noktalar

Hovasse, Japonya kadın milli takımını Tokyo Olimpiyatlarında Altın Madalya Maçına taşıdı. Takımın oynadığı oyun harikaydı.

Şimdi erkek takımının baş antrenörü ve 2021’de dizginleri ele aldığından beri Japonya onun rehberliğinde açıkça gelişti. Yine de yeterince gelişip gelişmediklerini göreceğiz.

Japonya’nın daha iyi hale geldiğinin kanıtı Asya Elemelerindeki performanslarıydı. Dünya Kupasına ev sahibi olarak katılmayı garantilemiş olmalarına rağmen, takım her maçı önemli bir hazırlık olarak kullandı. 7-5’lik bir dereceleri vardı.

Japonya, Takasaki’de İran’ı 96-61 yendiği maç da dahil olmak üzere son beş maçını kazandı. Japonlar bu etkileyici seride rakiplerini ortalama 21.2 sayı farkla yendiler.

Okinawa’da kendi evlerinde oynamanın avantajını kullanmanın önemi ne kadar vurgulansa azdır. Binlerce taraftarın bir takımı desteklemesi momentum sağlayarak galibiyetler getirebilir.

Japonya’nın saha avantajını iyi kullanması gerekiyor.

Olumsuz Noktalar

Japonya için en büyük endişe fiziksel dezavantajlar ve bunu teknik-taktil anlamında aşmanın bir yolu yok.

İran karşısında alınan galibiyette Hawkinson 17 sayı ve 11 ribauntla potansiyelini gösterdi ancak İran’ın o maçta Hamed Haddadi ya da başka bir meşru pivotu yoktu ki Hawkinson da zaten Dünya Kupası’nda forma giyemeyecek sakatlığından dolayı.

Asya Elemeleri sırasında tempoyu arttırarak ve yayın gerisinden şut isabetini geliştirerek etkili olabilseler de, boy eksikliği göze çarpan bir sorun oldu ve Avustralya, Almanya ve hatta Finlandiya gibi takımlara karşı da olmaya devam edecek.

Japonya kendi güçlü yönlerine dayanarak bu savaşları kazanabilecek mi?