2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Litvanya

2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Litvanya

23 Ağustos 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Litvanya koçu Kazys Maksvytis’in 2023 FIBA Dünya Kupası‘nda takım için hazırladığı bir yol haritası var. Bu en kolay yol olmayabilir ama hırslılar ve hedef hala orada.

Kadro

Domantas Sabonis gibi büyük bir yıldızı olmayan Litvanya’nın çember altındaki boşluğu doldurmakta zorlanacağı düşünülebilir. Yanılıyorsunuz çünkü Jonas Valanciunas hala orada ve Donatas Motiejunas’ın tecrübesi Litvanya’ya çember altında çok fazla seçenek sunuyor. Dünya Kupası’nda böyle ikiz kulelere sahip takım bulmak zor!

Maksvytis bu yaz başında “Daha az yeteneğimiz olacak ama disiplin ve arzuyla hedeflerimize ulaşabiliriz” dedi. Bu açıklama sizi yanıltmasın, “daha az” yetenek görecelidir. Kadrolarında hala Rokas Jokubaitis, Ignas Brazdeikis, Mindaugas Kuzminskas ve bir sürü değerli görev adamı var.

“Daha az” yetenek derken, NBA’de Sacramento Kings ile beraber sıradışı bir sezon geçiren yıldızlarının kadroda olmayacağı anlamına geliyor. Yoksa bu “Daha Az” yetenek yine de çoğu ülkenin kadrosunda bulunandan daha fazla!

Ucu Açık Soru

Rokas Jokubaitis için dünya çapında bir yıldız olma zamanı geldi mi? Genç yaşta 2016 FIBA U16 Avrupa Şampiyonası’nda gümüş madalya kazandığı ve bir yıl sonra U19 Dünya Kupası’nda en iyi genç oyuncu olduğu günlerden bu yana yükselişine şahit olduk ve şuana kadar güçlü sol eliyle gözlemcileri, koçları ve menajerleri etkiledi.

Geçtiğimiz iki yılı İspanya’da Barcelona ile geçirdi, genç oyuncu ödüllerini topladı ve her geçen sezon daha fazla sorumluluk aldı.

Şu anda 22 yaşında, en iyi dönemine giriyor ve bir hazırlık maçında Fransa’ya karşı 10 asist yaptığını gördüğünüzde, artık üst seviye rakipleri devirmeye hazır olduğunu anlıyorsunuz.

Olumlu Noktalar

2010 yılında Litvanya, FIBA EuroBasket 2009’u 16 takım arasında 11. sırada bitirerek kötü bir sezon geçirmişti. Bu nedenle kimse Litvanya’yı Dünya Kupası podyumunun favorileri arasına koymuyordu, ancak disiplin ve istekle dünyayı şaşırtmayı ve İstanbul’da podyumun üçüncü basamağına ulaşmayı başardılar. Kevin Durant önderliğindeki son şampiyon ABD, Yarı Finalde onları yenen tek takım oldu.

Şimdi de benzer bir senaryo söz konusu. İnsanlar FIBA EuroBasket 2022’yi 15. sırada bitirdikleri için Litvanya’yı küçümseyebilir ama koç Maksvytis ve oyuncularının umduğu da bu çünkü sizi hazırlıksız yakallayıp çeşitli şekillerde vurabilirler.

Meksika, Karadağ ve Mısır’a karşı grubun favorisi konumundalar. Belki de turnuvaya iyi bir başlangıç onları Çeyrek Finale ya da daha da ileriye taşıyabilir.

Olumsuz Noktalar

Litvanya, 2010’dan 2016’ya kadar her büyük etkinlikte Çeyrek Finallere ulaşarak her yaz madalya kovalamacasında varlığını hissettirdi. Ancak son zamanlarda bu alışkanlıklarını kaybetmiş görünüyorlar – 2021’de Olimpiyatlara katılmaya hak kazanamadılar ve bağımsız bir ulus olduklarından bu yana ilk kez en önemli etkinliği kaçırdılar.

EuroBasket 2017’de, 2019 Dünya Kupası’nda ve EuroBasket 2022’de çeyrek finali kaçıran ve 2021’de Olimpiyatları kaçıran Litvanya’nın 2023’te başına geleceklerin bir habercisi olmasından korkuluyor.