2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Letonya

2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Letonya

24 Ağustos 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Letonya, bugüne kadarki en önemli turnuvası olan 2023 FIBA Dünya Kupası‘na katılmaya hazırlanıyor.

FIBA’nın en önemli organizasyonuna ilk kez katılacak olan Baltık ekibinin adapte olabilmesi için fazla zamanı olmayacak zira H Grubu’nda şampiyonluk adaylarından Fransa ve Kanada’nın yanı sıra Asya’nın güçlü ekiplerinden Lübnan ile karşılaşacaklar.

Kadro

Ülkenin en büyük yıldızı Kristaps Porzingis 15 Ağustos’ta ayağındaki sakatlığın Milli Takım’da oynamasına engel olacağını açıkladı. Letonya artık H Grubu’ndan çıkmak için artık Bertans kardeşlerin yanı sıra Avrupa’da forma giyen Rodions Kurucs, Mareks Mejeris ve Rolands Smits gibi önemli isimlere güvenecek.

Ucu Açık Soru

Letonya ilk kez büyük sahneye çıkmaya ve özellikle de yarışmadaki en zorlu gruplardan birinde yer almaya nasıl tepki verecek?

Letonya hazırlık maçlarında İsveç, Gürcistan, Dominik Cumhuriyeti, Finlandiya, Porto Riko ve Litvanya ile karşılaştı. Sağlam bir hazırlık programı oldu.

Yine de Porzingis’den yoksun Letonya’nın Dünya Kupası’na ne kadar özgüven taşıyacağını ve takımın bu süreçte kimyasını ne kadar geliştireceğini göreceğiz.

Olumlu Noktalar

Letonya, Elemelerde üst üste 11 galibiyet alarak parlak ışıklara hazır bir takım görüntüsü çizdi. Üç sayılık atışlar kilit öneme sahipti; üç sayılık atış denemelerinin yüzde 37,5’ini sayıya çevirirken toplamda 134 üçlük attılar ve bu rakamlar Avrupa Elemeleri’nde en iyi ikinci dereceydi.

Ne demişler, “üçle yaşarsın, üçle ölürsün”. Eğer Letonya üçlüklerle yaşamaya devam edebilirse, kendilerini yüksek skorlara ulaşırken bulabilirler ve bu da başarıyı getirebilir.

Olumsuz Faktörler

Şimdi Porzingis’in etkisi ve çember altında rakiplere vereceği potansiyel hasar olmadan, Letonya’nın hücumu durgunlaşma tehlikesiyle karşı karşıya ve diğer oyuncular İlk Tur’dan çıkmak için yeterli skoru sağlamak zorunda.

Letonya’nın çok fazla uzunu var ancak eksik olan tek şey gerçek bir saha generali ve birincil top taşıyıcı. Avrupa Elemeleri’nde attığı 28 üçlükle takımının en skorer ismi olan Rihards Lomazs ve Janis Strelnieks’ten yoksun olacaklar. Her ikisi de ciddi sakatlıklardan – sırasıyla yırtık diz bağları ve kopmuş Aşil tendonu – kurtulmaya çalışıyorlar.