2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Lübnan

2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Lübnan

24 Ağustos 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Lübnan, turnuva MVP’si Wael Arakji önderliğinde FIBA Asya Kupası 2022 Finali’ne yükselerek dikkatleri üzerine çekti. Cedars şimdi de 2023 FIBA Dünya Kupası’nda sürpriz yapmayı hedefliyor.

Kadro

Patlayıcı guard Arakji, 2010’dan bu yana ilk kez Dünya Kupası’na katılacak olan Lübnan’ın kadrosunun başında yer alıyor.

Arakji en çok dikkat çeken isim olsa da, koç Jad El Hajj yönetimindeki Lübnan’ın en güçlü yanı yetenekli ve bencil olmayan oyunculardan oluşan takım kimyası. Dört oyuncu Asya Elemeleri’ndeki 12 maçın en az 10’unda forma giyerken, diğer dört oyuncu da en az sekiz maçta oynadı.

Lübnan, NBA’de ilk turdan draft edilmiş bir isim olan, devşirme statüsündeki Omari Spellman’dan büyük bir katkı bekleyecek.

Ucu Açık Soru

Lübnan son zamanlarda ne kadar etkileyici olsa da, Kanada, Fransa ve Letonya’nın da bulunduğu H Grubunda güçsüz olacaklar. Bir ya da iki sürprize imza atabilirler mi?

Lübnan çok iyi bir takıma sahip.

Arakji gibi bir yıldız ve El Hajj gibi etkileyici bir genç koçla her şey mümkün. Basketbol tanrıları da Lübnan’ı ölüm grubuna koyarken iş başındaymış gibi görünüyor. Sizce Lübnan’ın 2006 Dünya Kupası’nda Fransa’yı 74-73 ya da 2010 Dünya Kupası’nda Kanada’yı 81-71 mağlup etmesi bu turnuvada tekrarlanabilir mi?

Olumlu Noktalar

Lübnan son birkaç yılda tarihinin en iyi basketbolunu oynadı, bu yüzden iyi oynamaya devam etmeleri ve Fransa, Kanada ve Letonya’ya karşı sürprizler yapmaları umuluyor. Takımların kadroları farklı olsa da Lübnan önceki Dünya Kupalarında Fransız ve Kanadalılar’a karşı elde ettiği zaferlerden ilham alabilir.

Lübnan, Asya Kupası ve Asya Elemeleri’nde yakaladığı ivmeyi ve galibiyetlerin yarattığı özgüveni kullanarak üç ülkeyi de sonuna kadar zorlayabilir. Maçlar dördüncü çeyrekte yakın geçerse, özellikle Arakji ve Ali Haidar, artı Sergio El Darwich, Hayk Gyokchian ve Amir Saoud gibi oyuncularla Cedarlar tehlikeli olabilir.

Olumsuz Faktörler

Lübnan’ın hiçbir oyuncusu Dünya Kupası’nda oynamadı, bu da büyük turnuva deneyiminin eksikliğine işaret ediyor.

Lübnan’ın İran, Mısır, Meksika ve Fildişi Sahili ile oynadığı maçlardan oluşan nispeten zayıf kamp programı, Lübnanlılar’ın Dünya Kupası’nın en iyi takımları arasında yer alan Fransa ve Kanada’ya karşı hazır olmaları için yeterli değil.