2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Ürdün

2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Ürdün

24 Ağustos 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Ürdün, tarihinde ilk kez üst üste ikinci kez FIBA Dünya Kupası‘nda mücadele ediyor.

Turnuvada derin bir başarı elde edemediler ancak kadrolarına bakınca geçmişe kıyasla daha iyi performans sergileyebileceklerine dair bir umut var diyebiliriz.

Kadro

Son FIBA Dünya Kupası’nın dominant oyuncularından biri Ürdünlü Ahmad Al Dwairi’ydi (Ahmet Düverioğlu). Dominik Cumhuriyeti’ne karşı attığı 34 sayıyla turnuvanın en yüksek skoruna imza atan Al Dwairi, 2019’da başa çıkılamayacak kadar etkiliydi.

Al Dwairi dışında birkaç önemli isim daha var ki onlar olmadan bir Ürdün basketbol takımını sahada hayal etmek imkansız olurdu.

Zaid Abbas Ürdün’de oyunun efsanelerinden biri ve 40. yaş gününü kutlamasına iki ay kalmasına rağmen hiçbir düşüş belirtisi göstermiyor. Kral Kupası sırasında milli takımın onu takım kaptanı olarak ilan etmesinden de anlaşılacağı üzere Abbas’ın önemi yadsınamaz.

Ufukta 26 yaşındaki oyun kurucu Freddy Ibrahim gibi yeni bir yıldız da var. Yetenekli guard, milli takımdaki ilk çıkışını 2019 Dünya Kupası’nda yaptı ve o zamandan beri Asya basketbolunda, özellikle de FIBA Asya Kupası 2022’de bir yıldız olarak statüsünü sağlamlaştırdı. Belki de Filipinler’deki ikinci Dünya Kupası’nda bir adım daha ileri gidebilir.

Ayrıca Dar Tucker yerine, NBA patentli Rondae Hollis-Jefferson’u takıma devşirme olarak eklediler. Hazırlık maçlarında takımla fazla beraber olamadı, adaptasyon sürecini tamamlayamadı. Ancak atletizmi, çok yönlü hücum performansı ve savunmaya getireceği enerjiyle fark yaratabilecek bir isim kuşkusuz.

Ucu Açık Soru

Al Dwairi tekrar yıldız performansını sergileyebilecek mi?

Şu anda 30 yaşında, en iyi döneminde ve 7 Ağustos’ta Meksika’ya karşı oynadıkları hazırlık maçında yaptığı gibi bir maçta 22 sayı, 18 ribaund, 4 asist, 2 top çalma ve 2 blok yapabilecek kapasitede. Al Dwairi Asya Elemeleri’nde olsun, çift haneli sayı ortalamaları tutturduğu FIBA Asya Kupası 2022’de olsun Ürdün için her zaman istikrarlı bir skor kaynağı oldu.

Yarışma formatına göre, Ürdün son 16’ya kalamasa bile, ki daha önceki iki turnuvada da bunu başaramadılar, kendini kanıtlamak için yeterince maça çıkacak.

Al Dwairi boyuna ve pozisyonuna göre yetenekli bir pasör olsa da, Ürdün’ün skor üretiminde de Jefferson’un yanında ona fazlasıyla ihtiyacı olacağı bir gerçek. Bir bakıma, derin bir koşu hedefliyorlarsa Al Dwairi’nin bu Dünya Kupası’nda skor liderliğini Jefferson ile paylaşmasına ihtiyaçları olacak.

Olumlu Noktalar

Ürdün, C Grubu maçlarında ABD ve Yunanistan gibi takımlarla karşılaşacak. Dünya Kupası gibi büyük bir sahnede dünyanın en iyilerinden bazılarıyla karşılaşmak, bundan daha iyi bir şey olamaz.

Sadece basketbolun güçlü takımlarına karşı oynama fırsatından öte, onlarla başa baş mücadele edebileceklerini kanıtlama şansları da var. Dolayısıyla Ürdünlü genç basketbolcular için, kahramanlarının büyük isimlerle başa baş mücadele ettiğini görmek, onları basketbola yönlendirecek bir kıvılcımı ateşleyebilir.

Bunu bilmek kesinlikle ek bir gurur ve sorumluluk duygusu yaratıyor ki bu da Ürdün’ün kalbindeki ateşi alevlendiren bir şey olabilir. Hiç kuşkunuz olmasın, Ürdün bu devlere karşı kesinlikle zayıf halka olacak, ancak yeterli ilhamla 40 dakika içinde sürprizlere de imza atabilirler.

Olumsuz Faktörler

Son 10 FIBA etkinliğine bakacak olursak; Ürdün küresel etkinliklerde nadiren yer alıyor ve kıtasal podyumda yer aldıkları son etkinlik 2011 yılında FIBA Asya Kupası’nda şampiyonluk maçına çıktıkları ve tek sayı farkla ev sahibi Çin’in Wuhan’da kazandığı ilk ve son finali oynadıkları karşılaşmaydı.

Geçen yıl Asya Kupası’nda bir kez daha yarı finale yükseldiler ancak bu takım hala hem yetenek hem de mental olarak baskın takımlara karşı oynamayı öğrenmeye çalışan bir takım.

C Grubu’ndaki rakiplerinin üçü de (ABD, Yunanistan ve Yeni Zelanda) yüzyılın başından bu yana Dünya Kupası’nda en azından Yarı Finallere ulaştığı için Ürdün’ün ciddi anlamdaki maç tecrübesi eksikliği pahalıya mal olabilir. Hatta Tall Blacks, geçen yıl Jakarta’da düzenlenen Asya Kupası’ndaki Üçüncülük Maçı’nda Ürdün’ü yenmişti.