2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Yeni Zelanda

2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Yeni Zelanda

24 Ağustos 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Hazırlık kampında eskiden bildiğimiz, hatırladığımız Yeni Zelanda‘nın geri döndüğünü gördük sanki. Tall Blacks, 2019’da olduğu gibi 2023 FIBA Dünya Kupası‘nda da sayı krallığında lider olmak için her gün 100+ sayı atmaya hazır.

Kadro

Çekirdek hazır. Bu oyuncuların bir kısmı 2019’daki koşuda ya da 2022’de FIBA Asya Kupası’nda kürsüye çıktıklarında uzun süredir birlikteydi. Koç Pero Cameron yönetimindeki takım kimliği ve karakteri aynı kaldı. Yeni Zelanda koşmaya ve skor üretmeye devam etmek istiyor. Çin’de 2019’da maç başına 99.4 sayı, 2022’de ise 86.9 sayı ortalaması yakaladılar. Kiwis yüksek tempoda oynamayı çok seviyorlar.

Pero’nun oğlu oyun kurucu Flynn Cameron, Fotu kardeşler Isaac ve Dan ile güçlerini birleştiler. Kardeş değiller ama Yanni Wetzell ve Finn Delany’nin benzer hikayeleri var; Wetzell Alba Berlin’de, Delany ise Basketbol Şampiyonlar Ligi galibi Telekom Baskets Bonn’da geçen sezon Almanya’da birlikte oynadılar. Her ikisi de ideal takım oyuncuları; Yanni “beş”, Finn ise “dört” numara.

Ucu Açık Soru

Gruptan çıkmayı başarabilecekler mi? Asıl soru bu.

Daha spesifik olalım. Skor üretme güçleri olsa da, İkinci Tura yükselmek için ilk ikiye girme şansına sahip olmak adına ABD, Yunanistan ve Ürdün’ü durdurmak için elit bir savunma sağlayabilirler mi?

Bir yandan kura onların lehine değildi ama diğer yandan bu gruptan çıkmayı başarırlarsa İkinci Tur onlar için daha kolay olabilir.

Yeni Zelanda’nın grubu Litvanya, Mısır, Meksika ve Karadağ’ın bulunduğu D Grubu ile eşleşiyor ikinci turda.

Olumlu Noktalar

Mazlum statüsü. Pero Cameron’un FIBA Onur Listesi’ne girdiği ve All-Star Beşi’nde yer aldığı 2002 yılında FIBA Basketbol Dünya Kupası’nda Yarı Final oynadıkları için hiç de mazlum sayılmamaları gerekse de bunu seviyorlar. FIBA Asya Kupası şemsiyesi altına girdiklerinden beri, orada da arka arkaya Yarı Finaller oynadılar ve 2022’de bronz madalya kazandılar.

Ancak her nasılsa, büyük organizasyonların eleme aşamalarında sürekli var olmaları gözden kaçıyor. Onlar için sorun değil. Olasılıkları altüst etmek en çok hoşlandıkları şey.

Olumsuz Faktörler

Yeni Zelanda’nın yüksek temposu onların avantajı olabilir, ancak ABD’ye karşı oynarken bu onların düşüşü de olabilir. Sadece geçen gün Kanada’ya karşı oynadıkları maça bakın. Tall Blacks (Uzun Siyahlar) daha çok Stall Blacks (Duran Siyahlar) gibiydi. İkinci çeyrekte buz gibi oldular ve maçı 39-14 gibi şaşırtıcı bir skorla kaybettiler. 40 dakika boyunca Kanada’dan 107 sayı yediler.

Böyle bir ya da iki çeyrek daha oynarlarsa Yeni Zelanda son 16 yerine 17-32 klasman maçlarına gider…