2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Yunanistan

2023 Dünya Kupası Takım Analizi: Yunanistan

24 Ağustos 2023 Kapalı Yazar: baskethaber basket

Günümüz basketbolunun en büyük yıldızlarından biri olan Giannis Antetokounmpo’nun sakatlığı nedeniyle 2023 FIBA Basketbol Dünya Kupası kaçıracağını öğrenmek son derece sinir bozucu oldu, ancak Yunanistan yarışması takım konumunu sürdürüyor.

Kadro

Giannis Antetokounmpo Dünya Kupası’na katılmak için elinden geleni yaptı ancak Milwaukee ile NBA play-offları sırasında onu kısıtlayan sırt sakatlığından tamamen kurtulma ihtiyacı ve dizinde rapor edilen bir sakatlık, bu yazı dinlenmesini gerektirecek kadar büyük engellerdi.

Onsuz Yunanistan’ın basketbolunu biraz değiştirmesi gerekiyor ve neyse ki baş antrenörleri Dimitris Itoudis yeni bir şeyler yaratabilecek en iyi basketbol beyinlerinden biri.

Kendini kanıtlamış bir kazanan olan Itoudis, Thanasis Antetokounmpo ve Thomas Walkup’ın liderliğinde daha fazla savunma yoğunluğu arayacak ve ön saha Dinos Mitoglou, Ioannis Papapetrou, Georgios Papagiannis ve genç Nikos Rogkavopoulos ile skor yükünün bir kısmını almaya çalışacak gibi görünüyor. Tecrübe kesinlikle onların gücü.

Ucu Açık Soru

Giannis’siz bir hayat var mı? Elbette var. Yunanistan artık ilk beş takımdan biri olmayabilir ama hızlıca bir el kaldıralım – Çeyrek Finale çıksalar kim şaşırırdı? El kaldıran olmadı değil mi, kesinlikle. Ancak 2000’li yılların başında olduğu gibi madalya adayı olmak için biraz şansa ihtiyaçları var.

Yunanistan 2005 yılında Belgrad’da FIBA EuroBasket’i kazandı ve bunu Japonya’daki 2006 Dünya Kupası’nda gümüş madalya ile takip etti ve Polonya’daki FIBA EuroBasket 2009’da podyumun üçüncü basamağında yerini almıştı. Büyük organizasyonlarda eleme turlarını geçmeye devam ediyorlar ancak 14 yıl önceki bronz madalya son madalyaları olarak kaldı.

Bu kuraklık 2023’te sona erebilir mi? Giannis olmadan mı? Asıl büyük soru bu elbette. Ancak gerçek şu ki Giannis oynadığında bile Yunanistan ne 2014 Dünya Kupası’nda, ne EuroBasket 2015’te, ne 2019 Dünya Kupası’nda ne de EuroBasket 2022’de podyuma çıkamadı. Torino’daki 2016 Olimpiyat Eleme Turnuvası’nı da kazanamadılar. Bu Giannis’i eleştirmek değil çünkü o masaya çok fazla yetenek ve çaba getiriyor. Bu sadece bir gerçek.

Olumlu Noktalar

Dimitris Itoudis Avrupa basketbolunda en iyilerinden biri ve emin olun uzun övgü listesine bir de milli takım madalyası eklemek için kendini motive hissediyordur. CSKA Moskova’nın baş antrenörü olarak birçok Avrupa şampiyonluğu kazandı ve Yılın Antrenörü ödüllerini aldı. Altı kez VTB United League şampiyonu, dört kez VTB United League Yılın Koçu ve yardımcı antrenör olarak kazandığı kupaları da eklerseniz 23 kupa daha kazanmış olursunuz!

Başka bir deyişle, maçlar, yenilikler, satranç tahtaları ve büyük kupalar kazanmak söz konusu olduğunda yanınızda olmasını isteyeceğiniz adamdır.

Olumsuz Faktörler

Hazırlık maçlarından şu ana kadar ne öğrendik?

Slovenya karşısında arka arkaya alınan galibiyetler pek çok olumlu şey gösterdi ancak Sırbistan ve İtalya karşısında arka arkaya alınan yenilgiler Yunanistan’ın hücumda zorlanabileceğini gösterdi ve bu iki hazırlık maçında sırasıyla 64 ve 70 sayı atabildiler.

Hücum zor olacak. Giannis’in yüzde 57 şut isabetiyle maç başına 29.3 sayı attığı Yunanistan’ın hücumda FIBA EuroBasket 2022’de olduğu kadar efektif görünmeyeceğini anlamak için profesör olmaya gerek yok.